Добриндт: Борисов е ледоразбивач между Германия и Източна Европа

15:57, 03 сеп 19 / Политика 25 2275 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с председателя на Групата на Християнсоциалния съюз (ХСС) в Германския Бундестаг Александер Добриндт по време на посещението си в Берлин.

Много дължим на Борисов в контекста на европейските избори – помогна много в защита на Манфред Вебер. И съм сигурен, че ще се ангажира сега и за Урсула фон дер Лайен и нейната кауза“, заяви Добриндт. Той посочи, че интересът да се помогне на ЕНП е общ.

„В този момент, когато наближават 30 години от падането на Берлинската стена, за нас е изключително важно партньорството ни с нашите източноевропейски приятели. Падането на стената нямаше да може да се осъществи без помощта на източноевропейците“, заяви председателят на ХСС. Той посочи, че партията е партньор на всички източноевропейци.

Добриндт подчерта, че посещението на Борисов ще послужи като ледоразбивач между Европа, в частност Германия, и някои части от Източна Европа. „Бойко Борисов е един от нашите най-близки и най-доверени приятели в Европа и изпитвам голям респект пред това, което неговото правителство направи през последните години“, коментира той. По думите му България има много успешно развитие особено във финансовата област, а икономическият растеж значително спомага за повишаване на жизнения стандарт.

В момента Германия внася повече в България, отколкото изнася от страната“, заяви Добриндт. Според него България качествено защитава външните граници на ЕС.

От своя страна, Борисов благодари за поканата и високата оценка. „Колкото и да са ни скромни успехите, усилията са ни големи. Бидейки в Берлин и говорейки за войната, може би си спомняте, че в България има плочи от Берлинската стена. Те са направени, защото падането ѝ беше отличителен знак и за демокрацията, и за общите европейски принципи. Години наред поддържаме лични отношения с федералното правителство“, заяви той.

Премиерът посочи, че ГЕРБ никога не забравя своята европейска партия. „Искам да благодаря и на канцлера Ангела Меркел за подкрепата, която винаги сме имали в нейно лице“, заяви Борисов.

Много мозъци изтекоха от Източна Европа и сега чрез инвестициите ние сме длъжни да си ги върнем. За първи път на България беше дадено председателство на Берлинския процес, което е изключителен знак за лидерство, въпреки че бягам от тази дума, която не е хубава. Искам Западните Балкани, които са един огромен резервоар от възможности, да залегнат в програмите и на германските министерства. Защото, както виждате, дори един футболен мач може да изкара танк, за да напомня за миналото“, каза още премиерът.

Борисов подчерта, че България предлага Балканите да станат привлекателна част от Европа.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама