Хаос заради здравните документи на учениците в София

19:59, 03 сеп 19 / Здраве 25 1643 Topnovini
1

Хаос заради здравните документи на учениците в София дни преди старта на учебната година. Много детски и учебни заведения неправилно изискват от родителите документ с информация за приема на ваксини с дози и серийни номера, съобщи Нова телевизия.

Какъв бюджет е нужен за първокласник?

От писмо на здравните власти преди дни става ясно, че попълване на статуса за имунизации на децата се изисква само при прием в детско или учебно заведение и не е необходимо да се вписват дозите и серийните номера на ваксините, а само вида и кога са поставени. Заради неразбирането обаче пред кабинетите на личните лекари има сериозни опашки.

„Ако детето променя училището, ако детето за първи път отива в първи клас, то трябва да има имунизационния статус. Ако отива за първи път в детската ясла или за първи път детска градина, трябва да има имунизационен статус. Но, ако то просто отива - било е досега в трети клас и сега ще бъде четвърти клас в същото училище, то няма проведени ваксини тази година, не се предвиждат в имунизационния календар, неговите са подадени при постъпването в първи клас и няма нищо, което да е настъпило като промяна, няма никакъв смисъл да преписваме нещо, което вече сме предали”, коментира Гергана Николова, общопрактикуващ лекар.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 203 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.