Отбелязваме 134 години от Съединението на България

06:30, 06 сеп 19 25 5600 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Отбелязваме 134 години от Съединението на България.

След продължителна дипломатическа борба на Цариградската посланическа конференция (1885-1886) Съединението получава признание с подписването през 1886 г. на Българо-турска спогодба.

Това е актът на фактическо обединение на Княжество България и Източна Румелия през есента на 1885 г. Това чисто българско завоевание ­без външни подбудители, крепители и защитници, е първата категорична заявка за самостоятелно, равноправно участие на българите в модерната история на Европа и първият ясен знак за европейските политици, че трябва да се съобразяват с млада България.

Денят е обявен за официален празник на страната с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 г.

София

Столичната община организира тържествено отбелязване на 134-тата годишнина от Съединението на Източна Румелия с Княжество България. Церемонията ще се състои на 6 септември от 11.30 часа пред Мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг на бул. „Васил Левски” 81.

В програмата за празничното честване на годишнината ще вземат участие актрисата Силвия Лулчева, Националната гвардейска част, вокален ансамбъл „България“ с диригент акад. Валентин Бобевски. Ще прозвучат популярни маршови песни.

Съединение

Съединение отбелязва 134 години от Съединението на България също с няколкодневни тържества.

На 5 септември в града бяха издигнати знамената на България и на град Съединение, а Общинският съвет проведе тържествена сесия. Вечерта беше отслужена панихида за душите на участниците в Съединението. Празникът завърши с изнасяне на знамето на Голямоконарската чета с литийно шествие до площада, където бяха възпроизведени моменти от Съединението и се проведе тържествена заря-проверка.

На 6 септември от площада в град Съединение стартира 44-тия Международен мемориален маратон, който ще завърши на площад „Съединение“ в Пловдив.

Тържествата завършват на 7 септември със златна сватба и концерти на открито.

Пловдив

Пловдив отбелязва Съединението с няколкодневна програма. Днес от 9.30 часа ще бъде даден Старт на 44-тия Международен мемориален маратон „Съединение“ от площада на град Съединение с финал на площад „Съединение“ – Пловдив. От 10 часа в Катедрален храм „Света Богородица“ ще бъде отслужен тържествен молебен от Негово Високопреосвещенство Пловдивския Митрополит Николай.

В 11 часа пред Паметника на Захари Стоянов в Дондуковата градина, а в 11.30 часа пред Паметната плоча на майор Райчо Николов, ще бъдат положени венци и цветя.

В 12 часа на площад „Стефан Стамболов“ ще се проведе празничен концерт с участието на Биг Бенд Пловдив и солисти, диригент Николай Гешев.

Вечерта, от 18.30 часа, на Римския стадион ще има концерт на групата "Ла Туна“ от Университета Алкала де Енарес в Мадрид, Испания. Входът е свободен. Също в този час на Централния площад в града, пред Военния клуб, ще бъде проведена възстановка на събитията от 6 септември 1885 година от комитет „Родолюбие“.

От 19 часа на площад „Стефан Стамболов“ ще има празничен концерт „Фолклор...или просто музика!“ на “Богдан Трио Плюс“, ръководител Димитър Богданов.

От 19.45 часа в Музея на Съединението ще бъде открита изложба. От 20.30 часа на площад „Съединение“ ще се проведе тържествена заря-проверка по повод 134-та годишнина от Съединението и Празника на град Пловдив.

Празненствата продължават и в събота, когато от 12 ч. на площад „Стефан Стамболов“ ще бъде изнесен концерт „Българският фолклор през очите на света“ на The Rila Music Exchange Orchestra, с участието на музиканти от Швеция, Белгия, Франция и други страни, изпълняващи българска народна музика.

В неделя, 8 септември, от 20 ч. на Централния площад ще се проведе музикално-танцовия спектакъл „Пловдив заедно“ с участието на Национален Фолклорен Ансамбъл „Българе“, художествен ръководител Христо Димитров и солисти Албена Вескова, Веско Кузмов и Мелек Ерен.

Благоевград

Oт 11.00 часа  на паметната плоча на загиналите във войните за обединението и независимостта на България на пл. „Георги Измирлиев”, пред зала ”22-ри септември” ще се състои ритуал по полагане на венци и цветя в знак на признателност по повод 134 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

Музеят на авиацията в Крумово ще работи с вход свободен на 6 септември.

Посетителите ще могат да се докоснат до знакови експонати от фонда на Музея, свързани с родовата памет на български пилоти, чиито предшественици са взели пряко участие в Съединението на България.

Сред тях е тетрадката за набиране на средства за съединисткото дело, принадлежала на Андрей Топракчиев – участник в националноосвободителните борби, заточеник в Диарбекир и член на комитета „Единство“ от 1879 г. Той е баща на Христо Топракчиев – втория български пилот с бревет от школата на Луи Блерио, участвал и загинал в Първата Балканска война.

Сред експонатите е и пощенска картичка от 6 септември 1884 г., изпратена до Коста Тодоров – пощенския началник, застрелял в деня на Съединението капитан Райчо Николов. Тя е съхранена от Иван Андонов – революционер, деен участник в Съединението на България и дядо на летеца Иван Андонов – военновъздушното аташе на Царство България в Берлин в периода 1942 – 1945 г.

Варна

Ето предвидените събития от Община Варна за празничния ден:

9,30 ч. пред паметната плоча на княз Александър Батенберг на пл. "Независимост" ще бъдат поднесени венци и цветя по повод 134 г. от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

9,50 ч. започва паметно шествие по бул. "Мария Луиза" до паметника на загиналите в Сръбско-българската война

10,00 ч. ще бъде отслужена заупокойна молитва и ще бъдат положени венци и цветя с военен ритуал

14 ч. на сцена "Раковина" започва фолклорният празник "Песни на брега", в който участие ще вземат любителски състави и изпълнители от общините във Варненска област.

19,30 ч. в Летния театър започва празничен концерт на ансамбъл "Пирин“

Съорганизатори са Военноморските сили на Република България и Варненската и Великопреславска митрополия.

Безплатен пешеходен тур за варненци и гости на града ще се проведе на 6-ти септември по повод Съединението на България. Беседите ще са с професионален екскурзовод на български и ще разкрият повече от историята на морската столица.

Групите ще се събират в 10.30 ч. в Туристическия информационен център. Турът ще разгледа сградата на Държавния архив, паметната плоча на Княз Александър Батенберг, къщата на телеграфиста Стефан Бабаджов и паметника на загиналите приморци в Сръбско-Българската война (1885 г.).

Бургас

Бургас ще отбележи годишнината от Съединението на Княжество България и Източна Румелия с поредица от събития. Тържествата започват в 10:30 часа на площад "Атанас Сиреков". 

10:30 часа - площад "Атанас Сиреков" - ритуал по издигане на националния флаг на Република България и флаговете на Европейския съюз и Община Бургас.

11:00 часа - Военен клуб - заупокойна молитва за загиналите в Сръбско-българската война от 1885 година и ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк.

11:30 часа - площад "Атанас Сиреков" - Празничен концерт с участието на ТА "Атанас Манчев" при НЧ "Пробуда 1880" - Бургас

Стара Загора

Oбщинa Cтapa Зaгopa и Bтopa мexaнизиpaнa бpигaдa opгaнизиpaт тъpжecтвeн oбщoгpaдcĸи pитyaл c пoлaгaнe нa вeнци и цвeтя oт 10:30 чaca пpeд пaмeтниĸa „Зaщитницитe нa Cтapa Зaгopa“ в пapĸ „Πeти oĸтoмвpи“.

Oт 11:00 чaca зaпoчвa пpaзничeн ĸoнцepт нa Oбщинcĸи фoлĸлopeн aнcaмбъл „Зaгope“ нa Πлoщaдa пpeд Oбщинaтa.

Дeнят нa Cъeдинeниeтo e и пpaзниĸ нa ceлaтa Πpяпopeц, Ocтpa мoгилa, Cлaдъĸ ĸлaдeнeц, Maлĸo Kaдиeвo и Cтpeлeц.

Шумен

Тържествено честване по повод 6 септември – Ден на съединението на Княжество България и Източна Румелия организират Община Шумен и Командването на шуменския военен гарнизон.

В 10.00 часа пред паметника на загиналите във войните шуменци на пл. „Кристал“ ще бъдат положени венци и цветя в знак на признателност. В 11.00 часа пред паметната плоча в местността „Марашка кория“ в село Мараш също ще бъдат поднесени венци и цветя. 

Ямбол

Отбелязването на 134 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия в Ямбол ще започне от 10:15 часа с изпълнения на патриотични и възрожденски песни на Ямболския духов оркестър на площада пред община Ямбол.

Началото на тържествената церемония с ритуал по издигане на националния флаг, празнично слово на кмета Георги Славов и отслужване на благодарствен молебен е в 10:30 часа. В ритуала ще вземе участие представителна част на Ямболския гарнизон.

Честването на Съединението ще продължи с празнично шествие по ул. „Г. С. Раковски“, пл. „Освобождение“, ул. „Цар Освободител“ до паметника на загиналите в националното ни освобождение, където ще бъдат поднесени цветя и венци в 11 часа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама