Борис Джонсън загуби ключовия парламентарен вот за Brexit

08:10, 04 сеп 19 / Свят 25 2225 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Британският премиер Борис Джонсън претърпя тежко поражение тази нощ в парламента от депутатите противници на Brexit без споразумение с Европейския съюз, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

Текст, с който депутатите поемат контрол над работата на парламента, за да се противопоставят на Brexit без сделка и да поискат ново отлагане на срока за излизане на Великобритания от ЕС, беше приет с 328 гласа, а 301 депутати гласуваха против.

За този текст гласуваха и депутати от опозицията, и от управляващата партия, които са против излизане от ЕС без споразумение.

По-рано премиерът Джонсън каза, че ако депутатите гласуват за ново отлагане на Brexit, единственият изход ще са предсрочни избори. Той отново се зарече, че Великобритания ще излезе от Европейския съюз на 31-ви октомври, ако трябва и без споразумение.

След гласуването стана ясно, че всичките 21 депутати консерватори, които са гласували против правителството на премиера Борис Джонсън и са подкрепили предложението за установяване на контрол над работата на парламента, за да се опитат да блокират Brexit без сделка, са изключени от партията.

В тази група са бившият финансов министър Филип Хамънд и Никълъс Соумс, внукът на бившия премиер Уинстън Чърчил.

Соумс каза преди вота, че ще гласува против премиера Борис Джонсън по въпроса за Brexit. "Ще гласувам със силно свито сърце срещу правителството тази нощ", заяви той. 71-годишният внук на Чърчил бе удостоен с рицарско звание от кралица Елизабет II през 2014 г.

Уинстън Чърчил заема специално място в британската култура и история като победител във Втората световна война и като най-влиятелния британски държавник на 20-и век.

Борис Джонсън неведнъж е изразявал възхищение към Чърчил и през 2014 г. публикува негова биография, озаглавена "Факторът Чърчил: как един човек направи история". Тогава Джонсън, който бе кмет на Лондон, написа. "Когато растях, никой не се съмняваше в това - Чърчил е най-великият държавник, роден от Великобритания".

Соумс казва, че като дете не знаел колко е влиятелен дядо му. Когато бил на пет години, той влязъл в спалнята на Чърчил и го попитал: "Дядо, вярно ли е, че ти си най-великият човек в света?" Чърчил отвърнал: "Да, а сега се разкарай".

След снощното гласуване, повече от три години след като Обединеното кралство одобри с референдум излизане от Европейския съюз, проблемът с Brexit е нерешен и сега остават възможни всички варианти - от Брекзит без споразумение до отпадане на Brexit.

Днес депутатите, които установиха контрол над дневния ред на парламента, ще се опитат да приемат закон, задължаващ Джонсън да поиска от ЕС отлагане на Brexit до 31 януари, ако не постигне споразумение за излизане от ЕС, одобрено от парламента.

"Не искам избори, но ако депутатите гласуват в сряда да спрат преговорите и да наложат ново безсмислено отлагане на Brexit, може би за години наред, това (изборите) ще бъде единственият начин да се реши този проблем", каза Джонсън след снощното гласуване. Мога да потвърдя, че ще внесем предложение за това, добави той.

Опонентите на Джонсън казаха, че искат да му попречат да си играе на руска рулетка със страна, която някога бе смятана за стълб на икономическата и политическата стабилност на Запада.

В евентуални предсрочни избори един срещу друг ще се изправят заклетият привърженик на Brexit Борис Джонсън и ветеранът социалист Джереми Корбин, лидер на Лейбъристката партия.

За свикване на предсрочни избори е необходимо мнозинство от две трети от 650-те депутати в Камарата на общините. Не е ясно дали опозиционните партии ще подкрепят предсрочни избори.

Корбин отдавна настоява, че изборите са най-добрият начин за излизане от кризата. След снощното гласуване той е казал на Джонсън, че днес законопроектът за отлагане на Brexit  трябва да бъде обсъден в парламента преди да се прави опит за свикване на избори.

Британският министър на финансите Саджид Джавид съобщи, че ще бъдат отпуснати допълнителни два милиарда лири за периода 2020-2021 г. за финансиране на подготовката за Brexit. Така общата сума за Брекзит след референдума от 2016 г. ще възлезе на 8,3 милиарда лири. Допълнителните пари ще бъдат предназначени за полицията, граничните служби и пристанищата.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама