ЕС приравнява Brexit без сделка с природно бедствие

09:29, 04 сеп 19 / Свят 25 1328 Topnovini

С по-малко от 60 дни оставащи до Брекзит, Европейската комисия обмисля ефективно да приравни сценария „напускане без споразумение“ с природно бедствие. Така за справяне с последствията от твърд Брекзит ще бъдат отклонени средства, заделени за наводнения, пожари, земетресения и изригвания на вулкани в държави от ЕС - стъпка, която отново разпалва дебата за това кой ще бъде най-силно засегнат от потенциалния хаос.

Европейски медии съобщиха, позовавайки се на предложение, публикувано на уебсайта на Европейската комисия, че изпълнителният орган на ЕС предлага реформиране на Фонда за солидарност на ЕС, създаден през 2002 г., за да помогне с финансиране при големи природни бедствия в целия блок, съобщава БГНЕС.

Борис Джонсън загуби ключовия парламентарен вот за Brexit

Всяка година Европейската комисия внася около 500 милиона евро във фонда, но сега иска да даде тези ресурси за „предоставяне на държавите-членки на финансова помощ за покриване на тежките такси, наложени им в случай, че Обединеното кралство напусне без сделка. "

Въпреки че инициативата тепърва ще трябва да бъде одобрена от държавите от ЕС и от Европейския парламент, това показва, че Европа търси начини да помогне на "държавите от първа линия" като Испания, Франция, Белгия, Холандия, Германия и Дания да се справят с последствията от Брекзит. Ирландия също е сред потенциалните получатели, като страната се очаква да бъде най-силно засегната и вече получава подкрепа за своето селско стопанство.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Ключови думи
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

За или против сте да бъде създаден Икономически кризисен щаб?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 41 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.