Виена - най-добрият за живот град в света

10:00, 04 сеп 19 / Свят 25 2089 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Австрийската столица за втора поредна година печели титлата за най-добрия за живот град в света, според годишната класация на световните урбанистични центрове на „Economist Intelligence Unit“.

Туристите може би вече са запознати с нейните хабсбургски дворци и многобройните възможности за кафе и торта, но как още Виена запазва мястото си на върха?

Страхотни гледки

Околната среда е важен фактор в класацията на EIU и Виена се гордее с достъпа на жителите си до изобилието от зелени площи, като хълмистите гори в границите на града са лесно достъпни чрез ефективната система за обществен транспорт. Дори в градската му зона половината от града е потънала в зеленина. Виена може да се похвали и с това, че питейната й вода идва директно от Алпите, но ако жителите се нуждаят от още повече вода, за да се охладят, участък от река Дунав е отворен за плуване през лятото – за който има връзка с метро, разбира се.

"Приобщителен" град

Много от общинските политики на Виена се фокусират върху контрола на разходите за живот и предотвратяването на модели на неравенство, които са засегнали други големи градове. Например, годишните пътни карти за градския транспорт струват само едно евро на ден и вече преборват употребата на автомобили в града.

Жилищата също са област, в която се правят усилия да се намалят разходите в продължение на десетилетия, като около 60% от 1,8 милиона жители на града живеят в имоти, където цените на наемите имат таван. Цената на живота като цяло е близо до средната за Европа, а нивото на престъпност в града е най-ниското от почти 20 години.

Виенчанката Барбара Збърни каза за АФП, че в града няма "гета", добавяйки: "Различните култури се смесват добре."

Доволни ли са всички?

Може да се досетим, че предвид всичко това виенчанинът е сред най-веселите хора в света и в последното проучване на удовлетвореността, проведено от градските власти през юни, девет от десет души наистина твърдят, че са „доволни“ или „много доволни“ да живеят във Виена, като културният живот и околната среда на града са особено развити.

Виенчани обаче имат репутация на „Schmaeh“ или сардонично чувство за хумор и не винаги гледат откъм светлата страна на живота. Всъщност съветите за новодошлите често включват основното умение да се оплакват като местни - или „raunzen“ в местния диалект.

пПроучване сред емигранти в световен мащаб класира Виена на 65-то място от 72 града по „дружелюбност“, като езиковата бариера е посочена като особен проблем.

Пристрастие към Виена

Левицата печели всички демократични избори във Виена в продължение на един век, като града понякога влиза в противоречие с по-консервативната останала част от страната.

Следователно всяко ласкателно международно класиране е полезно за градските власти, особено преди очакването за силно предизвикателство за десницата в общинските избори през 2020 г.

Предишното дясно национално правителство при канцлера Себастиан Курц често беше обвинявано в пристрастие към Виена, особено по отношение на социалните разходи на града.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама