Маринов: Работим по регламентирането на електрическите тротинетки

14:20, 04 сеп 19 / Политика 25 2268 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Трябва да има законова регламентация на електрическите тротинетки, до момента те трябва да спазват действащия Закон за движение по пътищата. Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов пред журналисти в Народното събрание, съобщи "Фокус".

"Колегите обясниха, че по смисъла на сега действащия закон това са моторни превозни средства. След като са моторни превозни средства трябва да отговарят на определени изисквания. Виждаме, че това е нов елемент в пътното движение като тип превозно средство, което е и европейска тенденция. Налага се с цел подобряване на градската мобилност, също така и с грижа към екологията, така че в тази посока вече са създадени и работни групи, които работят това да се регламентира законово", заяви министърът.

Електрическите тротинетки – новият социален експеримент със столичани

Той обясни, че така ще се изключи възможността при определени пътнотранспортни произшествия да пострадат граждани. Според него тези обществени отношения трябва да се регулират законово, за да не се спира развитието и бъдещето.

На въпрос дали ще има санкции за водачите, министърът поясни, че се работи по въпроса все още.

"Ние сме за правно регламентиране и в никакъв случай не сме против развитието на бъдещето, защото то наистина е в електрическите двигатели и тези, които щадят околната среда", допълни още министър Маринов.

Шефът на КАТ-София: Електрическите тротинетки са незаконни

Той отчете, че МВР като институция трябва да помогне електрическите тротиненти да се регламентират.

"В крайна сметка преди да се появи автомобилът е имало само каруци. Като се е появил автомобилът, не е имало закон, който да го регламентира. Тогава е произтекла необходимостта от регламентация. Сега сме в някакъв подобен казус. Както електрическият автомобил замества автомобила с вътрешно горене, така този тип превозни средства заместват мотопедите, моторите", изтъкна още министърът.

Кола блъсна дете с тротинетка в Монтанско село

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама