Акцент на деня: Президент vs. парламент

17:30, 04 сеп 19 25 2450 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
СНИМКА: БГНЕС
СНИМКА: БГНЕС

Депутатите се върнаха от лятна ваканция за новата пленарна сесия. Острият тон и нападките между институциите още от първия ден вещаят тежка политическа есен. Основната фигура в парламента този път беше президентът Румен Радев, който се обърна към народа и парламента от трибуната. Парламентарните групи спазиха традицията с декларации да започнат сесията- управляващите с приоритети, опозицията с критика.

Държавният глава заяви, че министър- председателят поне веднъж месечно трябва да се явява в парламента, за да отговаря на въпроси по политиката на правителството. Според него отказът от блиц контрол е „отстъпление от демократичните принципи“, а възстановяването му-„стъпка към добрите практики на парламентаризма“.

Румен Радев се обяви за спиране на порочната практика изкуствено създаден излишък да се харчи. „Тесен кръг бетонира своята безконтролна власт”, обяви президентът и обърна внимание на необходимостта от промяна, която да засили гражданския контрол. По думите му обаче времето за промяна изтича, както изтичат навън младите и трудоспособни българи.

Или апатията ще продължи да опразва България, или улицата ще помете статуквото“, обяви държавният глава и прогнозира тежка парламентарна сесия заради приемането на бюджета и местните избори.

В отговор от ГЕРБ заявиха, че президентът отново е начертал разделителни линии. Председателят на групата д-р Даниела Дариткова заяви, че дефицити на прозрачност трябва да се отстранят не само в правителството и в парламента, а и в президентската институция. Дариткова припомни приоритетите на партията, сред които образование, отбрана, сигурност и икономически растеж.

Лидерът Корнелия Нинова заяви, че левицата ще предложи промени за малките и средните предприятия, родното производство, увеличаването на доходите, съдебен контрол върху актовете на главния прокурор и прокуратурата. БСП ще иска и нов орган за борба с корупцията. 

Според ДПС се очертава важна битка за бъдещото развитие на страната и за подобряването на живота на българите. Лидерът Мустафа Карадайъ определи обръщението на президента като „добро начало за възстановяване на диалога между институциите“. Според него есенната парламентарна сесия ще бъде наситена с важни политически процеси.

От „Воля“ излязоха с нестандартно предложение- президентът да влезе в кметската надпревара за София. Лидерът Веселин Марешки заяви, че успехът на едно управление се измерва по джоба на всеки българин. Той призова депутатите да оставят българите сами да преценят какво кметовете са направили за тях.

От „Обединени патриоти“ се обявиха за ревизия на постигнатото и неизпълненото от управлението. Съпредседателят на групата Искрен Веселинов посочи, че заявките в началото на този сезон показват, че ще бъде не по-малко интересен и драматичен от предишния.

След заявките на парламентарните групи, премиерът Бойко Борисов коментира: „Някои се напочиваха през август, докато ние работехме. Сега излизат да изговорят маса глупости“. „Няма да си хабим енергията да им отговаряме-да продължават“, каза той.

„Обединени патриоти“ започнаха новия политически сезон разделени. Всички депутати от „Атака“ (Явор Нотев, Николай Александров, Станислав Станилов и Маргарита Николова) напуснаха групата. Така те се присъединиха към лидера си Волен Сидеров, Десислав Чуколов и Павел Шопов. „Обединени патриоти“ се разцепиха след завръщането на лидера на НФСБ Валери Симеонов, което Нотев определи като „позорно“. Според него Симеонов е намерил място в парламента „като че ли тази свещена сграда е приют за провалени политици“.

В отговор Симеонов заяви, че не е приятно патриотите от трета да станат четвърта ПГ, но това е било неизбежно. Той изтъкна, че за него е важно дали групата се състои от 4-5 случайно избрани човека в залата или от 27, и не е редно да бъде упрекван за това.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама