Проверката на 4-те ТЕЦ-а е заради информация за опасност за екологичната сигурност на България

16:57, 04 сеп 19 25 2145 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Биомаса и RDF отпадъци са горени заедно с въглищата в Топлофикация - Перник" АД, ТЕЦ - "Бобов дол" ЕАД, "Топлофикация-Сливен" ЕАД и ТЕЦ "Брикел" ЕАД. Това обяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

По думите ѝ самостоятелно горене не представлява проблем, но има несъответствие между разрешеното и използваното в процеса на горене. Информация в справката на ДАНС показва, че има внесени материали от чужбина, но Арнаудова не уточни откъде точно са те.

Сотир Цацаров разпореди на МОСВ незабавна проверка за замърсяване на околната среда

Припомняме, че тази сутрин главният прокурор разпореди проверката на полиция и жандармерия в четирите ТЕЦ-а, след като шефът на ДАНС му е докладвал, че е налице опасност за екологичната сигурност на страната в резултат на дейността на централите.

Арнаудова обясни, че в момента се извършва проверка и едва след приключюванеот ѝ, може да се говори за това дали и какво наказание може да бъде наложено. Контролният орган, на който е възложена проверката - МОСВ, е задължено да уведоми главния прокурор, за да бъде предприето наказателно преследване при условие на установено извършено престъпление.

"Ако в резултат на извършени действия на конкретно физическо лице, се окаже, че е извършено престъпление против околната среда или против народното здраве, ще започне наказателно производство (срещу бизнесмена Христо Ковачки – б.р.) Към този момент не разполагаме с такива данни – нито за замърсяване на околната среда, нито за виновно поведение от страна на лице, което да е извършило престъпление. Очакваме обаче Министерството на околната среда и водите да извършат необходимите проверки и да кажат налице ли са нарушения", коментира Арнаудова. 

Арнаудова посочи и че проверка се извършва в тези обекти, тъй като за тях има сигнали, като към момента прокуратурата не разполага със сигнали за работата на други ТЕЦ-ове.

По Закона за съдебната власт проверката може да продължи 2 месеца, но главният прокурор е определил проверката да бъде до 1 месец. Самата Арнаудова очаква проверката да приключи много по-бързо.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама