Новото правителство на Италия полага клетва

07:30, 05 сеп 19 / Свят 25 1930 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Новото правителство на Италия, в което влизат представители на антисистемното Движение "Пет звезди" (ДПЗ) и левоцентристката Демократическа партия (ДП), е съставено и представено на президента Серджо Матарела, съобщи генералният секретар на президентството Уго Дзампети, цитиран от Франс прес, ТАСС и БТА.

Дзампети уточни, че новото правителство ще положи клетва в 10.00 ч. местно време (11.00 ч. българско) в президентството.

След срещата си с президента Матарела премиерът Джузепе Конте обяви, че лидерът на ДПЗ Луиджи ди Майо ще е новият министър на външните работи и международното сътрудничество.

Матео Салвини призова за предсрочни избори и извика своите депутати в Рим въпреки ваканцията

Членът на ДП и влиятелен евродепутат Роберто Гуалтиери ще е министър на икономиката, а вътрешен министър ще е Лучана Ламорджезе, която е без политическа принадлежност. Тя до миналата година беше високопоставен служител във вътрешното министерство, а в момента е член на Държавния съвет, върховния административен съд на Италия, предадоха Ройтерс и ДПА.

Ламорджезе заменя лидера на крайнодясната "Лига" Матео Салвини, който свали предишното правителство миналия месец, като изтегли партията си от управляващата коалиция в неуспешен опит да предизвика предсрочни избори.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама