35% ръст в продажбите на коли на ток в ЕС

21:40, 04 сеп 19 / Любопитно 25 2131 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

35,6% е ръстът в продажбите на коли на ток в ЕС, а дизелите намаляват с 16%. Това показват данни на Европейската асоциация на автомобилните производители за второто тримесечие на годината, сравнено с година по-рано, съобщи “24 часа“.

В България повишението на регистрираните електроавтомобили е 129,2% през второто тримесечие на годината, сравнено със същия период на 2018-а. За периода април - юни у нас са регистрирани 55 автомобила на ток, а за първото полугодие са общо 167 спрямо 79 за година по-рано. Най-голямо повишение за второто тримесечие се отчита в Румъния - със 138,2%, а последното място в класацията е за Словакия - там колите на ток са с 45,8% по-малко.

Турция строи завод за производство на домашни електромобили

Колите на дизел у нас бележат понижение над средното за ЕС. Намаляват с 26% през второто тримесечие, сравнено с година по-рано. Швеция заема първото място в борбата срещу дизеловите коли, като техният спад за година е с 41,%. В нито една държава от ЕС няма повишение на дизеловите автомобили.

Над средните нива за ЕС е повишението на регистрираните коли, задвижвани с бензин, у нас - 8,5%, при 1,7% в ЕС. Швеция бележи най-голям спад на бензиновите коли - 35,2%.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама