Без "Брекзит без сделка" и без предсрочни избори във Великобритания

07:10, 05 сеп 19 / Свят 25 2265 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Камарата на общините в британския парламент прие на три четения законопроект, който блокира излизането от Европейския съюз без сделка, съобщават световните агенции, цитирани от bTV, С 327 срещу 299 гласа на трето четене депутатите окончателно поискаха 3-месечно отлагане на брекзита вместо неяснотите от директно напускане на общността.

Гласуванията донесоха на хардлайнера Борис Джонсън най-голямото унижение в политическата му кариера. След гласуването той обяви, че трябва да се свикат предсрочни избори в средата на октомври, защото "правителството не може да управлява при положение, че парламентът не приема това, което му се предлага".

ЕС приравнява Brexit без сделка с природно бедствие

Премиерът настоява за излизане без сделка с мотива, че така ще успее да предоговори по-добри условия за отношенията с Брюксел, но европейските политици твърдят, че към момента от Лондон няма градивни предложения – особено по взривоопасната тема за границата между Ейре и Северна Ирландия (Великобритания не иска както да има граничен контрол, така и част от територията ѝ да остане в по-близки отношения с ЕС).

Някои опозиционни коментатори директно обвиняват добре приемания във Вашингтон Джонсън, че в крайна сметка иска да подари на американски корпорации ключови сектори от британската икономика чрез търговско споразумение, каквото ЕС не би позволил на никоя своя страна членка.

Борис Джонсън загуби ключовия парламентарен вот за Brexit

В крайна сметка 21 депутати напуснаха управляващата Консервативна партия. Джонсън твърди, че случващото се е „капитулация” пред Брюксел, поиска от кралицата разпускане на парламента и заговори за предсрочни избори, като противниците му виждат в този ход отчаян опит да се спечели време до срока за излизане от ЕС (31 октомври). Те не вярват, че той ще успее да договори по-добра сделка с ЕС от тази на предшественичката му на поста Тереза Мей.

Затова парламентът отхвърли и искането за предсрочни избори на 15 октомври.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама