В Русия се провеждат избори за местна власт

07:30, 08 сеп 19 / Свят 25 2165 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Русия се провеждат местни избори.

В Русия се провеждат местни избори. Избори на различни нива, общо почти 6000, ще има във всичките 85 региона от федерацията. За 47 608 изборни поста ще се борят 105 600 кандидати - 89 на сто от 118 583 заявили участие.

Четири региона ще избират допълнително свои представители във федералния парламент. Най-мащабни са обаче изборите за нови губернатори в 16 региона, включително Санкт Петербург. За едно губернаторско кресло претендират средно петима. А вотът с най-широк отзвук е за общинари в Москва.

Независимите кандидати разглеждат изборите като начин за изпращане на послание, че опозицията все още е способна да бъде политическа сила след години на систематичен натиск от страна на властите. С ключови опозиционни лидери в затвора и мнозина кандидати, спрени от възможност да бъде гласувано за тях, обаче резултатите едва ли ще са оптимистични.

Всяка събота от месец и половина вече в столицата опозицията организира многохилядни митинги срещу отказите да се регистрират опозиционни кандидати. При неразрешените т. нар. разходки на 27 юли и на 3 август бяха задържани близо 1500 души. Бруталното потушаване на протестите беше критикувано дори от членове на управленския елит за превръщането на местния вот в национален.

От 2000 г. насам в Русия целенасочено се гради партийна система, до голяма степен напомняща на партийните системи в соцстраните - ГДР, Полша и Чехословакия. Там имаше формална многопартийност, но не и реална политическа борба, защото властта контролираше легалното политическо поле, се казва в анализ от "Ведомости". Ситуацията в днешна Русия е римейк не на брежневския Съветски съюз, а на ГДР от началото на 80-те - федерацията изживява сега най-дълбоката криза на имитационната демокрация от зимата на 2011 г., коментира изданието.

Резултатите от местния вот ще бъдат показателни за парламентарните избори през 2021 г. дали "Единна Русия" ще запази мнозинството си от две трети, необходимо за готвените конституционни промени, за да се задържи на власт Путин и след 2024 година.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама