Кабинетът на Джузепе Конте положи клетва

12:26, 05 сеп 19 / Свят 25 2072 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Правителството на Джузепе Конте положи клетва. Церемонията се състоя, както винаги, в най-представителния салон на президентския палат „Куиринал” наречен „Празничния салон”. Той беше специално подреден за случая с 21 стола, колкото е броят на министрите - с два в повече от предишния кабинет на Джузепе Конте, съобщи БНР.

На маса с червена покривка беше разтворено оригинално копие на италианската конституция - тържествена обстановка в присъствието на президента на страната Серджо Матарела и близки на министрите. 

Джузепе Конте използва спортния термин „отбор”, с който определи своето правителство, съставено от „Пет звезди”, демократи и партията „Свободни и равни” – знак, че както в един спортен колектив, всички трябва да са единни към постигане на обща цел. В случая - “ Да подобрим Италия в интерес на всички граждани от Севера до Юга”, каза Джузепе Конте.

Новото правителство на Италия полага клетва

Това е най-младото правителство на Италия досега, със средна възраст 47 години. От 21 министри 12 за първи път заемат такъв пост, 13 са с портфейл, 8 са без, а жените са 7. Най-много  - 11, са министрите от Южна Италия. По-късно днес ще се състои първият министерски съвет .

Правителството е в резултат на базата на показателите на парламентарното мнозинство”, каза президентът на Италия Серджо Матарела, след като по-рано Конте представи своя кабинет, съставен от движението „Пет звезди”, Демократическата партия и партията „Свободни и равни”.

Същото мнозинство можеше да оформи правителство след парламентарния вот през март миналата година, ако Матео Ренци не бе отказал демократите да се споразумеят с „Пет звезди”, което те направиха в последствие с „Лига”. То се получи сега, а наблюдателите го нарекоха „шедьовърът на Никола Дзингарети” на името на секретаря на Демократическата партия.

В новия кабинет от общо 21 министерства Демократическата партия има 9 и уверението, че бившия премиер Паоло Джентилони ще стане еврокомисар по икономическите или търговските въпроси. Важно за демократите е министерството на финансите, което ще бъде оглавено от Роберто Гуалтиери – уважаван в ЕП. Според бъдещия президент на ЕЦБ Кристин Лагард „изборът му е за доброто на Италия и на Европа”.

Лидерът на „Пет звезди” – 33 годишния Луиджи Ди Майо, е най-младият министър на външните работи в историята на Република Италия.

За вътрешния министър – префекта Лучана Ламорджезе оценката на специалистите е: „много стойностен човек с голям опит“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама