Турция е все по-уверена, че Volkswagen ще избере нея за новия си завод

14:13, 05 сеп 19 / Икономика 25 1852 Topnovini
1

Турция е все по-уверена, че германският автомобилен производител Volkswagen ще изгради новия си завод на територията й, съобщи Reuters, цитирани от “Фокус”

Съответното убеждение се е засилило след „изключително положителна" среща между високопоставен представител на компанията и президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, проведена по-рано седмица.

Ще успее ли Турция да убеди Volkswagen да инвестира след 14-годишни опити

Агенцията съобщи миналата седмица, че двете страни водят разговори по въпроса за данъците на автомобили в Турция, за да приключат инвестицията от един милиард евро. Германският концерн, който обмисля и България като вариант за инвестицията, не е обявил окончателното си решение, но източниците твърдят, че Volkswagen е настроен положително към избирането на Турция за вложението.

„Преди имаше някои малки проблеми, като например данъчните договорености върху автомобилите, които ще се продават. На срещата беше постигнато почти пълно съгласие “, каза турски източник. „Ако няма проблем в последната минута, инвестицията ще бъде направена в Турция".

Плевнелиев: Ако "Фолксваген" изберат Турция, ще навредят на имиджа си на Балканите

Високите данъци в Турция за по-големите автомобили ограничават повечето купувачи и местните производители до по-малки размери на двигателя. През 2018 г. автомобилите с двигатели под 1,6 литра съставляват 96% от пазара в Турция. Анкара се опитва да намери формула за справяне с проблемите на Volkswagen без да поставя в неизгодно положение съществуващите производители на автомобили.

Основни компании като Fiat (FCHA.MI), Renault (RENA.PA), Ford (F.N), Hyundai (005380.KS) и Toyota (7203.T) са произвели над 1,3 милиона моторни превозни средства в Турция през миналата година. Чешкият премиер Андрей Бабиш заяви във вторник по време на посещение в Анкара, че Volkswagen ще прави голяма инвестиция в Турция.

Очаква се споразумението да бъде постигнато след няколко седмици, а заводът се предвижда да бъде построен в западната провинция Маниса.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани