ЕК: България е пропуснала да събере ДДС за 625 млн. евро през 2017 г.

14:47, 05 сеп 19 25 2935 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За 2017 г. България е пропуснала да събере данък Добавена стойност (ДДС) за 624 милиона евро (11 на сто), показват данни, представени днес от Европейската комисия.

Общо държавите в ЕС са пропуснали да получат ДДС за 137 милиарда евро, съобщи БТА.

В сравнение с предишни години разликата между дължимия и събрания ДДС е по-малка, но все още е значителна, се посочва в съобщението на комисията. Тази значителна разлика между дължимия и събрания ДДС отново показва нуждата от промяна на правилата и от повишено сътрудничество между държавите в ЕС. С разликата между дължимия и събрания ДДС се измерва ефективността на мерките във всяка държава за прилагане и спазване на правилата, като по този начин се прави оценка на пропуснатите приходи заради данъчни измами, избягване на данъци, несъстоятелност, финансова неплатежоспособност и погрешно определяне на размера на дължимия данък, пояснява комисията.

Най-голямата разлика между дължимия и събрания ДДС е отчетена в Румъния - 36 на сто несъбрани приходи от ДДС за 2017 г., следвана от Гърция (34 на сто) и Литва (25 на сто). Най-малка е разликата в Швеция, Люксембург и Кипър, където несъбраните приходи от ДДС са средно един процент. В абсолютно изражение най-голямата разлика между дължимия и събрания ДДС е отчетена в Италия - 33,5 млрд. евро.

Показателите при отделните държави все още се различават съществено. Несъбраните приходи от ДДС са намалели в 25 държави и са се увеличили в три. Малта отчита спад от седем на сто, Полша от шест на сто, Кипър - с четири процента. Резултатите на Словения, Италия, Люксембург, Словакия, Португалия, Чехия и Франция показват намаление на разлика между дължимия и събрания ДДС с над два процента. Тази разлика силно нарасна в Гърция (2,6 на сто) и Латвия (1,9 на сто), и малко - в Германия (0,2 на сто).

В номинално изражение разликата между дължимия и събрания ДДС е намаляла през 2017 г. с 8 милиарда евро и достига 137,5 млрд. евро, като това намаление е сходно на отчетеното през 2016 г. - 7,8 млрд. евро. През 2017 г. разликата между дължимия и събрания ДДС е била 11,2 на сто от общите приходи от ДДС в ЕС, в сравнение с 12,2 на сто през предходната година.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама