Цвета Караянчева: В Етнографския музей ''Етър'' се връщаме във времето на Възраждането

13:45, 06 сеп 19 / Култура 25 3374 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри 17-ото издание на Международния панаир на традиционните занаяти в Етнографския музей на открито „Етър“ – Габрово. 

Стартира Международният панаир на традиционните занаяти в Габрово

В този музей на открито се връщаме във времето на Възраждането, отбеляза на откриването председателят на Народното събрание. Тук ще видим старата българска каменна къща, калдъръмената уличка, ще чуем песента на воденичното колело и шарката на българския килим, тук ще зашуми чаршията“, посочи Цвета Караянчева. Тя добави, че вече 55 години този музей на открито продължава да се развива и да пази в себе си българския дух.

По думите й големи и малки идват да участват и да съпреживеят заедно историята от миналото – тук, където историята се превръща в приключение. „Под сръчните ръце на майсторите виждаме занаяти, и обичаи, затова и всяка година идват все повече и повече гости“, подчерта още председателят на парламента.

Цвета Караянчева благодари на Министерството на културата, на Община Габрово, на Архитектурно-етнографския музей „Етър“. „Благодаря и на всички участници, които правят така, че това прекрасно кътче от България да е живо, да го има и да продължава да държи в себе си българщината и българския дух“, посочи още председателят на Народното събрание.

В тазгодишното издание участват повече от 60 майстори от Унгария, Естония, Косово, Индия, Литва, Сърбия, Алжир, Русия, Иран, Румъния, Украйна, Република Южна Африка и България. За първи път в историята на Панаира своя продукция представят винарски изби и производители на различни деликатеси.

Форумът е организиран от Министерството на културата, Община Габрово и Архитектурно-етнографски комплекс „Етър“. Събитието се провежда под почетния патронаж на председателя на парламента. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама