Експерти: Великобритания цели промени в миграционната си политика чрез Brexit

10:06, 08 сеп 19 / Общество 25 2301 Шрифт:
Topnovini

Несъмнено, ако има Brexit, ще има промени в миграционната политика на Великобритания. Около това мнение се обединиха Лъчезар Богданов - главен икономист в Института за пазарна икономика и журналистът Рой Хил, цитирани от Нова телевизия.

„Всичко, за което се говори, независимо дали има сделка или Великобритания и ЕС постигнат някакво спроразумение за правата на гражданите на ЕС – това ще е преходен период. Самата идея на Brexit е Великобритания да поеме контрол върху миграционната си политика. В този смисъл 2-3-5 години запазване на статуквото може и да има, но след това със сигурност ще има промени, така че най-разумно е хората да си задават въпроси и да се опитват да разберат какви ще са те”, заяви Лъчезар Богданов.

Финландия: Споразумение за избягване на Brexit без сделка сега е невъзможно

Работещите българи във Великобритания са между 70-80 хил. „Това е третата най-голяма дестинация за българи след Германия и Испания. Очевидно е, че Германия е все още привлекателен център за българите. Българите напускат Испания и Италия. Единствената страна, която привлича много българи, остава Германия. Другият вариант е връщане в България, което е далечен вариант, но не е невъзможен. Това обаче изисква около 40% повишение на заплатите за хората, които извършват нискоквалифициран труд”, обясни Богданов.

„България може да се включи в привличането на чуждестранни компании у нас след Brexit, смята Богданов. „Услугите и индустриите, които работят за европейския пазар, ще отидат някъде. Въпросът е кой ще успее да предложи най-добри условия и да се позиционира най-добре, така че  да вземе този бизнес. България може да се включи в тази надпревара, но въпросът е да има по-дългосрочно стратегическо решение как да се „продаде” страната като добро място за бизнес”, уточни той.

Гърция готви стратегически план за Brexit без сделка

Журналистът Рой Хил изрази мнение, че е безсмислено и е загуба на време да се отлага Brexit.

Хил смята, че ще има промени в миграционната политика на Обединеното кралство, но все още не е ясно какви ще бъдат те.

„Има много хора, които бягат от Brexit, и ще останат едни незаети работни места, които Великобритания ще трябва да запълни, така че мисля, че за българите, които са готови да поемат риска там, ще има работни места”, обясни Рой Хил.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама