Канадска компания превръща въглеродни емисии в сапун

12:55, 08 сеп 19 / Любопитно 25 3271 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Проблемът с климатичните промени изисква незабавни действия, за да се намали количеството на въглерода, отделян в атмосферата в резултат на човешката дейност. Предизвикателството е сериозно, поради което стратегиите за разрешаването му набират популярност. Какво би станало, ако успеем да уловим въглерода и дори да реализираме печалба от него? Например да го превърнем в полезен продукт, който хората ценят и са готови да закупят. Именно с такава цел е създадена канадската стартъп компания CleanO2, пише сайтът ZME Science, цитиран от БТА.

Компанията е разработила и продава устройство, наречено CARBiNX, което улавя емисии на въглероден диоксид от индустриални пещи и бойлери, и ги превръща в поташ - богата на калий сол. Така полученият поташ се използва за направата на сапун, перилни препарати и други продукти за фармацевтичната индустрия и земеделския сектор. Сред клиентите на канадската фирма е козметичната компания „Lush Cosmetics“, която използва калиевия карбонат в част от продуктите си.

"Грийнпийс": България е сред най-големите замърсители със серен диоксид

Устройството CARBiNX е с размерите на два хладилника. То улавя въглеродните емисии, използвайки хидроксид за абсорбирането им. В резултат на химическата реакция се получава поташ, който може да се продава.

Към момента в канадските провинции Алберта и Британска Колумбия са инсталирани 14 подобни устройства, като планът е до края на годината броят им да се увеличи до 40.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама