Пилотите на British Airways започнаха безпрецедентна 48-часова стачка

10:02, 09 сеп 19 / Свят 25 2561 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Пилотите на британския превозвач British Airways започнаха в полунощ местно време 48-часова стачка с искания за увеличаване на възнагражденията и подобряване условията на труд, съобщи БТА.

Заради стачката, която може да стане най-голямата в историята на компанията, British Airways беше принудена да отмени 1500 полета. Най-малко 280 000 пътници ще бъдат засегнати.

В хода на досегашните преговори синдикатът на пилотите БАЛПА (BALPA) отхвърли предложението на авиокомпанията за вдигане на заплатите с 11,5 % за три години. Синдикатът настоява, че това е недостатъчно, защото финансовите показатели на компанията сега ѝ позволяват да направи на пилотите по-добро предложение. British Airways от своя страна заяви, че стачните действия са неоправдани, защото предложението й за вдигане на заплатите е "достойно".

Хиляди пасажери бяха принудени да търсят алтернативни варианти на пътуванията си, а авиокомпанията бе подложена на критики за начина си за комуникация с пътниците преди стачката. "Тя ще струва на компанията много повече, отколкото инвестициите, необходими за уреждане на този спор", заяви генералният секретар на БАЛПА Брайън Стрътън в навечерието на стачката. "Време е да се върнем на масата за преговорите и заедно да стигнем до сериозна оферта, която ще сложи край на този спор", добави той.

Говорител на британския премиер Борис Джонсън призова и двете страни да прекратят спора.

Командирите на полети на British Airways сега получават средно 167 000 паунда годишно. Средната годишна заплата на вторите пилоти възлиза на 70 000 паунда, отбелязва ТАСС.

Днешните полети на  British Airways от Лондон до София и обратно са анулирани, показва справка в сайта на аерогара София. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама