ТЕЦ „Бобов Дол“: Разпространяват се лъжи, ще търсим своите права по съдебен път

10:38, 09 сеп 19 25 3581 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Във връзка с последните проверки, започнали на 3 септември в ТЕЦ „Бобов дол” ЕАД, наредени със заповед от Прокуратурата на Република България, дружеството иска да направи уточнение, че по време на въпросните проверки не бяха установени нарушения от страна на компетентните органи.

Проверката на 4-те ТЕЦ-а е заради информация за опасност за екологичната сигурност на България

ТЕЦ „Бобов дол” ЕАД е в недоумение защо беше изпратен екип на РИОСВ София да извърши проверката, имайки предвид, че ние не попадаме в обсега на този компетентен орган. За нас възникват въпроси, свързани с това какво се случва в институциите, които организират тази проверка, се казва в позицията на дружеството.

Сотир Цацаров разпореди на МОСВ незабавна проверка за замърсяване на околната среда

От там припомнят, че на 4 септември говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова е оповестила, че „ТЕЦ "Бобов дол" ЕАД е горил отпадъци в разрез с комплексното си разрешително“. От дружеството са катерично, че винаги са съдействали на всички институции. "Не смятаме, че е редно да се изнасят публично твърдения, които са невярни и подвеждащи.

ТЕЦ „Бобов дол” ЕАД притежава Комлексно разрешително. На база на това разрешително е издадено позволение от страна на МОСВ, позоваващо се на Закона за опазване на околна среда за извършване на пробно изгаряне на РДФ. Повтаряме, че става въпрос за отпадък, който е преработен и превърнат в гориво за оползотворяване, говорим конкретно само и единствено такъв. Манипулативни са твърденията, че искаме да осъществяваме оползотворяване на всякакви отпадъци.

Полиция и жандармерия влязоха в ТЕЦ "Бобов дол"

В следствие на това ни е издаден и документ по Закона за управление на отпадъците за дейност с отпадъци и който също се въз основа на факта, че ни е издадено комплексно разрешително, т.е. ТЕЦ “Бобов дол” ЕАД не е горил РДФ в разрез с разрешителното си. Всеки един тон РДФ, който е бил оползотворен от централата, е докладван на съответните институции. Това може да бъде проверено", се казва в позицията, изпратена до медиите в понеделник сутрин.

Дружеството е подложено на постоянен, денонощен емисионен контрол от страна на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) и РИОСВ – Перник. Допълнително имаме извършени измервания на емисиите, отделяни в атмосферния въздух вследствие на експлоатацията на централата на 17.06.2019 г. и на 26.08.2019 г. от акредитираната лаборатария „Централна лаборатория София – 01“ към ИАОС. За резултатите от извършените измервания са изготвени протоколи, от които е видно, че не са налице превишения на допустимите емисионни показатели. С резултатите от извършените измервания са запознати и компетентните органи.

"Грийнпийс": България е сред най-големите замърсители със серен диоксид

От началото на годината на територията на с. Големо село бяха извършени 3 измервания на качеството на атмосферния въздух от страна на ИАОС. Те бяха осъществени посредством мобилна автоматична станция. Контролният уред беше разположен непосредствено пред сградата, в която се помещава кметството на селото. Всяко едно от измерванията продължи по 10 дни и в този период станцията отчиташе показателите на атмосферния въздух, като в нито един момент не бяха отчетени превишения на допустимите норми, се казва още в позицията.

Екозащитници ще протестират срещу горенето на боклуци в ТЕЦ „Бобов дол”

От дружеството заявяват, че относно невярни твърдения на определени неправителствени организации за температура на изгаряне в енергийните котли на ТЕЦ „Бобов дол“ ЕАД, отправят призив към тези "експерти" да се запознаят със съоръженията на централата. Проектната документация на всеки един котел е част от процедурата по издаване на нашите разрешителни и е предоставена както в Изпълнителната агенция по околна среда, така и в МОСВ. Нашите разрешителни за оползотворяване на отпадъци са издадени на база на това, че в съоръженията на оператора могат да се оползотворяват такива.

Смятаме, че винаги сме оказвали съдействие на институциите и всеки път им предоставяме всички документи, които те изискват от нас. Апелираме да бъде прекратено разпространяването на лъжливи твърдения по наш адрес, както и името на ТЕЦ „Бобов Дол“ ЕАД да се използва от политически сили за правене на предизборна кампания.

За всяко едно неотговарящо на истината твърдение ТЕЦ „Бобов Дол“ ЕАД ще търси своите права по съдебен път", заявяват от дружеството в заключение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама