Малайзия „засажда“ облаци за дъжд срещу смога

19:20, 09 сеп 19 / Свят 25 2946 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Малайзия е подготвена да „засади“ облаци, след като качеството на въздуха в някои части на страната достигна нездравословни нива поради смог от горски пожари в съседна Индонезия, съобщи БГНЕС.

Смог редовно покрива части от Югоизточна Азия по време на сухия сезон, когато в Индонезия се разчиства земя за насаждения. Поради последното засега огнище на пожари, части от източния щат на Малайзия Саравак на остров Борнео бяха покрити от смог през последните няколко дни.

Индексът на замърсителите на места достигна "много нездравословни нива", заяви Гари Тесейра, служител в министерството на околната среда. „Изключително тежко е в Кучинг“, каза Тесейра за АФП, имайки предвид град от половин милион души. Той каза, че Малайзия е готова да извърши т. нар. засяване на облаци, т.е. впръскване на различни вещества – като сребърен йодид, за да предизвика дъжд в опит да облекчи смога. "В момента, в който ситуацията в облака е подходяща, химикалите ще бъдат заредени и самолетът ще излети и ще извърши засяването", каза той.

Някои страни извършват „сеитба“ в небесата при продължителни суши, за да предизвикат дъжд и да изчистят въздуха, като впръскват определени химикали в облаците, въпреки че някои експерти поставят под въпрос ефективността на подобни дейности.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама