Денят накратко - 9 септември

19:00, 09 сеп 19 25 3106 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

75 години от преврата на девети септември - почит и вандализъм, защо Висшият съдебен съвет отново не освободи Методи Лалов като съдия, задълбочава ли се кризата с кадрите в образованието, какъв ресор ще получи България в ЕК и още:

 

***

75 години от деветосептемврийския преврат

Калоян Паргов, членове на Изпълнителното бюро и на Градския съвет на БСП - София, народни представители и общински съветници от групите на социалистите поднесоха цветя на паметника на Незнайния воин и на паметника на Съветската армия. Победа над фашизма или трагедия за българите е този ден? Датата се превърна в повод за демонстрация, при която фонтанът в Докторската градина в София беше оцветен в червено. На плакат до него е изписано “9 септември 1944 г. Честит празник, неблагодарници”. Автор на "кървавата бяна" в близост до Руския културно-информационен център в София е скулпторът Андрей Врабчев. Скулпторът уточни, че му е струвало 120 лева, за да изрази позицията си по този начин. И призна, че е готов да понесе вината си за извършеното. 

***

Откриха изложбата, заради която прехвърчаха искри между София и Москва

От „Руското историческо общество“ посвещават експозицията на 75-годишнината от освобождението на Източна Европа от нацизма с акцент върху България и събитията, свързани с 9 септември 1944 година. Министерството на външните работи излезе с официална позиция по повод организираното от посолството на Руската федерация събитие, която отекна и в Москва. Говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова обвини България, че пренаписва фактите и заяви, че  критиките към наложеното от съветската окупация тоталитарно управление в Източна Европа са равносилни на отхвърляне ролята на СССР за разгрома на нацистка Германия.

***

Размяна на реплики около сметоизвозването в столицата

"Почистването на София трябва да бъде гарантирано, независимо от резултата на предстоящите избори. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община в отговор на въпросите, които кандидатът за кмет на София Мая Манолова зададе към действащия  Йорданка Фандъкова на седми септември пред журналисти относно почистването на столицата.  Мая Манолова пък коментира, че недоумява защо г-жа Фандъкова продължава да се възползва от позицията си на кмет, за да води предизборна кампания. ''По този начин г-жа Фандъкова обрича столичани през следващите 5 години на още от същото – София да продължава да бъде прашна, мръсна, непочистена'', допълни тя. 

*** 

Съдийската колегия направи трети неуспешен опит да освободи Методи Лалов

Методи Лалов поиска да напусне съдебната система на 1 август. Спазвайки задължителното едномесечно предизвестие, магистратът посочи като дата 2 септември. Съдия Лалов посочи като мотиви да напусне съдебната система липсата на реформи в нея и  убедеността си, че ще е по-полезен, ако влезе в политиката. Вече стана ясно, че Методи Лалов е поканен да оглави листата на Демократична България за предстоящите местни избори. Пречка за това обаче може да се окаже липсата на решение по искането му от страната на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. Този път се очакваше, че съдебните кадровици ще успеят да се съберат, за да вземат решение по молбата на Методи Лалов, макар и седмица след пожеланата от него дата. Това обаче не случи.

***

Има сериозен недостиг на учители, кризата ще се задълбочава

Между 4 000 и 4 500 учители се пенсионират ежегодно у нас, една част продължават да работят в системата след пенсионна възраст.За да се овладее кризата в системата, ежегодно трябва да постъпват два пъти повече учители. От друга страна възрастовата структура е такава, че младите хора, които постъпват на пазара на труда, са едва две трети от тези, които навлизат в пенсионна възраст. Министърът на образованието Красимир вълчев посочи, че традиционно има недостиг на учители по специалностите информационни технологии и английски език. Най-остър е недостигът на преподаватели по математика, физика, химия, учители по професионална подготовка, природо-математическите науки. 

 

***

Ще имаме ресор в ЕК, който хем ще ни харесва, хем ще е достоен за България

Според премиера Бойко Борисов е грешно да се говори за разпределението на ресорите преди обявяването им, защото все някоя държава ще отреагира. Преди дни се появи информация, че българският еврокомисар Мария Габриел, която досега отговаряше за ресор "Дигитализация" ще получи ресор "Образование и култура" в новата ЕК. Припомяняме, че в началото на юли Борисов обяви, че е отказал поста на върховен представител на ЕС за външната политика и сигурност с мотива, че така страната ни ще загуби поста на еврокомисар в новата ЕК. Съставът на комисията трябва официално да бъде обявен утре.

 

***

Откриха модернизираната учебна база на НСА на ул. ''Гургулят'' 1

На откриването присъстваха премиерът Бойко Борисов, кметът на София Йорданка Фандъкова и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройство Деница Николова. Стойността на проекта е 3, 755 млн. лв., като освен изграждането на нова модернизирана сграда, включва и изграждането на чисто нов физкултурен салон, който може да се ползва както от студентите от НСА, така и от всички жители на София. Премиерът поздрави студентите, преподавателите и всички, които работят в НСА.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама