Индийският модул „Викрам” кацна успешно на Луната

16:20, 09 сеп 19 / Любопитно 25 4736 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Модулът „Викрам” на индийската лунна мисия „Чандраян-2” не се е разбил по време на трудното кацане на Луната и се намира много близо до планираното място за прилуняване, съобщи БГНЕС.

Космическият апарат „Чандраян-2” навлезе в лунната орбита на 20-ти август. В събота сутринта „Викрам” е трябвало да извърши контролирано спускане на повърхността на Луната. Снижаването на лунния апарат е протекло нормално, но на височина 2,1 км е настъпил срив, довел до отклонение в маршрута. Изгубила се е връзката с командния център, която служителите на Индийската организация за космически изследвания (ISRO) се опитват да възстановят.

Модулът „Викрам” трябвало да достави на повърхността на Луната неголям шестколесен роувър „Прагян” с тегло около 27 кг. Очакваше се той да престои там около един лунен ден (около 14 денонощия), като изучава минералния и химически състав на лунната повърхност, както и да регистрира сеизмичната активност.

Стойността на изцяло индийския проект „Чандраян-2” възлиза на около 125 милиона долара. В случай на успех Индия ще стане четвъртата държава в света (след САЩ, Русия и Китай), осъществила кацане на повърхността на Луната.

През 2008 г. към Луната излетя индийският космически апарат „Чандраян-1”. Той изследва Луната от орбита, а малко по-късно изстреля сонда, която се заби в лунната повърхност. През лятото на 2009 г. връзката с този космически апарат беше прекъсната, а орбиталният модул работи само 9 месеца от планираните 2 години.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама