КТ "Подкрепа" ще поиска минимална работна заплата от 1000 лв. за 2020 г.

12:59, 10 сеп 19 25 2227 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

КТ "Подкрепа" ще поиска в бюджета за 2020 година да бъде заложена минимална работна заплата от 1000 лева, тъй като това минимално възнаграждение към момента отговаря приблизително на производителността на труда. Това каза пред журналисти икономическият съветник на синдиката Ваня Григорова, която участва във форум за правата на командированите работници, организиран от синдиката, съобщи БТА.

"Ние ще поискаме по-висока минимална заплата и знаем, че управляващите няма да приемат по-висока от тази, която са записали", допълни Григорова. Според нея управляващите няма да се съгласят с подобно предложение, защото преди последните парламентарни избори дори е било записано замразяване на минималната работна заплата и само извънредните избори са били повод правителството да промени намеренията, за да "съблазнява българските работници".

„Според европейските сравнения заплатите в България са около една четвърт от средноевропейските, а производителността на труда в страната е около 50% от средноевропейската“, допълни Григорова.

Българите работят извънредно най-много в ЕС

Тя каза още, че да се премине към минимални заплати по икономически сектори е предложение на КТ "Подкрепа" от минимум десет години, но за синдиката е неприемливо искането на бизнеса да няма национална минимална заплата.

"Когато работим с минимални осигурителни доходи, гарантираме само нивата на осигуряване на работниците, но не и заплащането и чисто теоретично е възможно да ни осигуряват на по-висока заплата, а да получаваме по-ниска", коментира още Ваня Григорова в подкрепа на искането за минимални заплати по сектори.

Григорова обобщи, че Конфедерацията иска минимални заплати по браншове, но само ако се запази националната минимална работна заплата.

КТ Подкрепа: В България цената на тока е най-висока

Тя припомни, че за следващите две години в средносрочната прогноза е предвидено увеличение на минималната работна заплата. Григорова изрази надежда българските управляващи, които и да са те, през следващия мандат да заложат отново нарастващо увеличаване на минималната работна заплата, тъй като дори и да изпълнят настоящите си намерения, тя все още ще е драстично по-ниска от най-ниската в ЕС.

Синдикатът не е канен на преговори по проекта на бюджет на Държавното обществено осигуряване. По отношение на болничните от КТ "Подкрепа" ще настояват в никакъв случай да не се говори за това българският работник да не получава обезщетение за първите три дни. "Нека да го плащат работодатели, да го плаща НОИ, няма значение кой, за нас е важно българският работник да има средства, с които да може да оживее той и семейството му, особено в първите дни, в които се налага да прави разходи за лекарства", каза Григорова. Според нея работа на държавата и контролните органи е да ограничат злоупотребите, а не да се лишават осигурените от права, защото българският работник плаща , за да може да бъде осигурен в тези случаи.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама