Mечка нападна малко конче край дупнишкото село Бистрица

13:11, 10 сеп 19 25 2656 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Мечка нападна и уби конче на два месеца край дупнишкото село Бистрица, съобщи БНТ. Инцидентът е станал в местността Очеви ливади, която се намира близо до последните къщи в селото. Хората са притеснени от нападението на хищника и настояват да бъдат взети мерки, тъй като това не се случва за първи път.

Стопанинът Евгени Минев обясни, че е оставил конете си да пасат през нощта само на 800 метра от селото. Сутринта, когато отишъл да ги прибере, видял, че най-малкото конче било нападнато.

Двойка срещна мечка в гората, мъжът избягал и изоставил жена си

Той отбеляза, че преди десет дни в село Самораново отново е имало такъв инцидент.  В близост до мястото, където е станал инцидентът, има екопътека, по която минават много туристи, но местните жители казват, че не се притесняват, защото са свикнали хищниците да слизат в близост до селото.

Най-вероятно било съвсем малко мече, обикновено по това време на годината не би трябвало да се случва, защото сега има храна в планината. Мечката е по-опасна пролетно време, като се събуди и няма храна, тогава може да слезе“, коментира  кметът на село Бистрица Кирил Огненски.

От ловната дружинка в Бистрица обясниха, че не могат да предприемат мерки и да организират хайка за хищника.

Мечката е абсолютен хищник и абсолютно забранена за отстрел. Могат само специалните служби да отстрелват такива животни - Министерството на земеделието и храните, с държавните горски стопанства.

За проблема са информирани горските служители. А съветът на специалистите към стопаните е да не оставят животните си през нощта без надзор.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама