Kорнелия Нинова: Случилото се с Юрий Борисов е провокация

16:03, 10 сеп 19 / Политика 25 4156 Християна Димитрова
1
2
3

''Шпионаж в полза на чужда държава – едно от най-тежките престъпления. Разбира се, то трябва да бъде доказано и много внимателно ще следим дали и как ще бъде доказано.'' Това каза на пресконференция лидерът на БСП Корнелия Нинова след заседание на изпълнителното бюро, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

Цацаров: Николай Малинов е обвинен в шпионаж

На заседанието присъства и проф. Ваня Добрева, член на Националния съвет на БСП.

''Оценяваме случилото се вчера като провокация. Възразяваме срещу воденето на свидетели с белезници на разпит. Оценяваме случилото се като грубо посегателство върху свободата на словото, защото Юрий Борисов е журналист, на дейността на общественика проф. Ваня Добрева, които многократно и публично са изразявали своите позиции за културно сътрудничество, икономическо сближаване между България и Русия. Това не ги прави престъпници. Те са свободни хора, които имат право на свободно мнение'', допълни Нинова.

Румен Радев: Обвиненията за шпионаж в полза на Русия са абсурдни и нелепи

По думите й случилото се е провокация към правото на свободно сдружаване.

''Русофили'' е неправителствена организация, в която членуват хора от различни партии с различни партийни интереси, но са се събрали там свободно.''

Според нея това се прави, за да се прикрият други скандали, предизвикани от правителството и да се използва случаят в предизборна кампания.

''Воден единствено от желанието си за оставане на власт на всяка цена, Борисов е готов на всичко, но вчера се преминаха граници. Провокира се разделение на българския народ на русофили и русофоби. Докато по този начин ни разделя и противопоставя, ни отнема най-ценното - свободата'', коментира още тя.

''Ето защо се обръщаме към всички, на които тази ценност е скъпа - категорично да се противопоставят на подобни действия, на които вчера бяхме свидетели - водене с белезници, страх, разпити и т.н'', заяви Нинова.

На въпрос как ще коментира забраната на Леонид Решетников да влиза в България Нинова посочи, че не се меси в работата на прокуратурата. „Щом тя е решила така, сигурно има основания. Но очакваме доказателства“, подчерта лидерът на БСП.

Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани