Европейският съд подкрепи искането на Полша да ограничи достъпа на Русия до ключов газопровод

16:32, 10 сеп 19 / Свят 25 3269 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейският съд подкрепи във вторник полското искане за ограничаване на достъпа на Русия до ключов газопровод, преминаващ през Германия, съобщи AFP, цитирана от "Фокус". Съдът на ЕС се произнесе срещу решение на Европейската комисия от 2016 г., което позволява на руската компания „Газпром“ да използва газопровода „Опал“, за да транзитира по-големи количества природен газ в Германия.

„Опал“ е 480-километров тръбопровод, свързан с газопровода „Северен поток I“, който изпомпва руски газ под Балтийско море към Германия.
Газопроводът, който е собственост на „Уингаз“ - германското дъщерно дружество на „Газпром“, минава паралелно на германско-полската граница чак до Чехия.

Варшава възрази срещу решението на Комисията с аргумента, че „Газпром“ може да използва „Опал“, за да заобиколи Полша и Украйна и да транзитира газ на запад и по този начин да застраши енергийната сигурност.

„Съдът отбелязва, че решението за 2016 г. е прието в нарушение на принципа на енергийна солидарност“, се казва в решението на съда.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама