Европейският съд подкрепи искането на Полша да ограничи достъпа на Русия до ключов газопровод

16:32, 10 сеп 19 / Свят 25 2432 Topnovini
1

Европейският съд подкрепи във вторник полското искане за ограничаване на достъпа на Русия до ключов газопровод, преминаващ през Германия, съобщи AFP, цитирана от "Фокус". Съдът на ЕС се произнесе срещу решение на Европейската комисия от 2016 г., което позволява на руската компания „Газпром“ да използва газопровода „Опал“, за да транзитира по-големи количества природен газ в Германия.

„Опал“ е 480-километров тръбопровод, свързан с газопровода „Северен поток I“, който изпомпва руски газ под Балтийско море към Германия.
Газопроводът, който е собственост на „Уингаз“ - германското дъщерно дружество на „Газпром“, минава паралелно на германско-полската граница чак до Чехия.

Варшава възрази срещу решението на Комисията с аргумента, че „Газпром“ може да използва „Опал“, за да заобиколи Полша и Украйна и да транзитира газ на запад и по този начин да застраши енергийната сигурност.

„Съдът отбелязва, че решението за 2016 г. е прието в нарушение на принципа на енергийна солидарност“, се казва в решението на съда.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани