Посолството на САЩ: Подкрепяме България да защити суверенитета си от злонамерено влияние

21:17, 10 сеп 19 / Политика 25 6047 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Запознати сме с разследването на българските правоприлагащи органи по предполагаем случай на шпионажСАЩ изцяло подкрепят усилията на България да защити суверенитета си от злонамерено влияние. Това заявяват от посолството на САЩ у нас във връзка с разпита на Юрий Борисов и с повдигнатите обвинения за шпионаж на Николай Малинов.

По-рано днес главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че председателят на “Русофили” Николай Малинов е предавал класифицирана информация на руски организации. Установена е действаща схема за изпиране на пари. В хода на разследването са събрани доказателства за пряко участие на български гражданин както в схемата за финансиране, така и в схемата за предаване на информация, защитена от закона.

Разследването на прокуратурата е за престъпление против Републиката, и поставяне на български гражданин в услуга на чужда държава. Прокуратурата е взела мярка за неотклонение на Малинов „парична гаранция“ в размер на 50 хил. лева, като му е наложена и забрана да напуска страната. Към този момент Малинов е освободен от следствения арест.

Чуждите организации, на които Малинов се е поставил в услуга, са със седалище в Руската Федерация. Организациите са две – „Общество Двуглав орел и Руски институт за стратегически изследвания. На руския гражданин Леонид Решетников е наложена забрана от ДАНС за влизане на територията на България за срок от десет години. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама