Посолството на САЩ: Подкрепяме България да защити суверенитета си от злонамерено влияние

21:17, 10 сеп 19 / Политика 25 5198 Topnovini
1

Запознати сме с разследването на българските правоприлагащи органи по предполагаем случай на шпионажСАЩ изцяло подкрепят усилията на България да защити суверенитета си от злонамерено влияние. Това заявяват от посолството на САЩ у нас във връзка с разпита на Юрий Борисов и с повдигнатите обвинения за шпионаж на Николай Малинов.

По-рано днес главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че председателят на “Русофили” Николай Малинов е предавал класифицирана информация на руски организации. Установена е действаща схема за изпиране на пари. В хода на разследването са събрани доказателства за пряко участие на български гражданин както в схемата за финансиране, така и в схемата за предаване на информация, защитена от закона.

Разследването на прокуратурата е за престъпление против Републиката, и поставяне на български гражданин в услуга на чужда държава. Прокуратурата е взела мярка за неотклонение на Малинов „парична гаранция“ в размер на 50 хил. лева, като му е наложена и забрана да напуска страната. Към този момент Малинов е освободен от следствения арест.

Чуждите организации, на които Малинов се е поставил в услуга, са със седалище в Руската Федерация. Организациите са две – „Общество Двуглав орел и Руски институт за стратегически изследвания. На руския гражданин Леонид Решетников е наложена забрана от ДАНС за влизане на територията на България за срок от десет години. 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани