Петков: Промените в Закона за социалните услуги не са взаимствани от спряната Стратегия за детето

09:00, 11 сеп 19 / Политика 25 2849 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Не приемам съмненията, че в промените на Закона за социалните услуги са прокарани положения от спряната Стратегия за детето. Това категорично е несъстоятелно'', това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков в ефира на Нова телевизия по повод на протестите на родители срещу промените в два закона -  за  социалните услуги и за закрила на детето.

Социалното министерство: Ще се извеждат деца от семейството, ако животът и здравето им са застрашени

„Няма Национална стратегия за детето с хоризонт 2030 г. Имаше проект на такъв документ, който беше оттеглен още на етап обществени консултации през май тази година и по който работата не продължава. /…/ Подготовката на проекта за национална стратегия 2019-2013 г. и на закона за социалните услуги се извършваше по различно време от различни екипи и не приемам съмненията и хипотезата, че едва ли не тихомълком, със Закона за социалните услуги са прокарани положения от Стратегията”, каза министърът.

Петков обясни, че Законът за социалните услуги, който беше приет през март тази година и влиза в сила от началото на 2020 г., е доведел до изменението на десетки други закони чрез преки и заключителни разпоредби. Промени са направени в Закона за закрила на детето и в Семейния кодекс, но повечето от тях са терминологични. Новите текстове са свързани с превенция на случаи на изоставяне на деца, както в родилните домове, така и на деца с увреждания.

Бисер Петков: Неоснователно се смята, че държавата ще отнема деца при фалшиви сигнали

„С тях се задължават съответно управителите на лечебните заведения, в които има родилни отделения, когато има риск от изоставяне на дете, да сигнализират социалните служби, за да не се допусне изоставянето на детето. Уредена е и хипотезата за превенция на изоставянето на деца с увреждания”, обясни министърът.

Разписан е и координационен механизъм при насилие над деца, които вече се прилага от няколко години в практиката. „За да бъде правилно стабилизиран обаче е разписан в закона”, каза той.

На въпрос защо протестите продължават, Петков отговори: „Вероятно тези страхове се подклаждат, за да продължават срещу нещо, което не съществува. Министерството е открито за диалог, но диалог с професионални аргументи в името на една по-стабилна система за закрила на детето”, допълни Петков. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама