Петков: Промените в Закона за социалните услуги не са взаимствани от спряната Стратегия за детето

09:00, 11 сеп 19 / Политика 25 2154 Topnovini
снимка: БГНЕС

''Не приемам съмненията, че в промените на Закона за социалните услуги са прокарани положения от спряната Стратегия за детето. Това категорично е несъстоятелно'', това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков в ефира на Нова телевизия по повод на протестите на родители срещу промените в два закона -  за  социалните услуги и за закрила на детето.

Социалното министерство: Ще се извеждат деца от семейството, ако животът и здравето им са застрашени

„Няма Национална стратегия за детето с хоризонт 2030 г. Имаше проект на такъв документ, който беше оттеглен още на етап обществени консултации през май тази година и по който работата не продължава. /…/ Подготовката на проекта за национална стратегия 2019-2013 г. и на закона за социалните услуги се извършваше по различно време от различни екипи и не приемам съмненията и хипотезата, че едва ли не тихомълком, със Закона за социалните услуги са прокарани положения от Стратегията”, каза министърът.

Петков обясни, че Законът за социалните услуги, който беше приет през март тази година и влиза в сила от началото на 2020 г., е доведел до изменението на десетки други закони чрез преки и заключителни разпоредби. Промени са направени в Закона за закрила на детето и в Семейния кодекс, но повечето от тях са терминологични. Новите текстове са свързани с превенция на случаи на изоставяне на деца, както в родилните домове, така и на деца с увреждания.

Бисер Петков: Неоснователно се смята, че държавата ще отнема деца при фалшиви сигнали

„С тях се задължават съответно управителите на лечебните заведения, в които има родилни отделения, когато има риск от изоставяне на дете, да сигнализират социалните служби, за да не се допусне изоставянето на детето. Уредена е и хипотезата за превенция на изоставянето на деца с увреждания”, обясни министърът.

Разписан е и координационен механизъм при насилие над деца, които вече се прилага от няколко години в практиката. „За да бъде правилно стабилизиран обаче е разписан в закона”, каза той.

На въпрос защо протестите продължават, Петков отговори: „Вероятно тези страхове се подклаждат, за да продължават срещу нещо, което не съществува. Министерството е открито за диалог, но диалог с професионални аргументи в името на една по-стабилна система за закрила на детето”, допълни Петков. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!