Нетаняху обеща да анексира части от Западния бряг и предизвика остри реакции в световен мащаб

11:57, 11 сеп 19 / Свят 25 3084 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви, че ще анексира части от Западния бряг, ако победи на парламентарните избори следващата седмица, съобщи БГНЕС, позовавайки се на информация  от AFP и Reuters.

На пресконференция в Рамат Ган, близо до Тел Авив, Нетаняху каза, че при победа на изборите ще анексира долината на река Йордан и северната част на Мъртво море. Долината на река Йордан заема около 30 процента от територията на Западния бряг, окупиран от Израел през 1967 г. Нетаняху обяви намеренията си няколко дни преди израелските парламентарни избори, които се очертава да бъдат доста оспорвани. Израелският премиер, който разчита на подкрепата на десния електорат, иска да привлече на своя страна еврейските заселници, които подкрепят анексията на Западния бряг. Основен опонент на Нетаняху се очаква да бъде бившият военен Бени Ганц, лидер на партията „Синьо и бяло“.

Съединените щати, които безрезервно подкрепят Израел след идването на власт на Доналд Тръмп, се очаква да представят плана си за мир в Близкия изток след израелските избори.

„Този план ще бъде историческа и единствена възможност за упражняването на нашия суверенитет върху колониите ни в Юдея, Самария и на други места, ключови за нашата сигурност, историческо наследство и бъдеще”, заяви Нетаняху. Той обеща да анексира Юдея и Самария (библейското название на Западния бряг) и преди изборите през април.

Според палестинците плановете на Нетаняху разрушават шансовете за мир

Високопоставен палестински представител заяви, че обещанието на израелския премиер Бенямин Нетаняху да анексира долината на река Йордан, ако бъде избран отново, е унищожило всички шансове за израелско-палестински мир. „Той не само разрушава решението с две държави, той унищожава всички шансове за мир. Това е тотална смяна на играта“, заяви Ханан Ашрауи пред AFP.

Саеб Ерекат, главният палестински преговарящ, заяви, че анексирането ще бъде „явно незаконно“. Той призова международната общност да „действа сега, за да попречи на Нетаняху и неговите съюзници да погребат всички останали перспективи за мир“. Говорител на движението „Хамас“ обвини израелския премиер в търсене на „десни избиратели чрез продаване на илюзията на своите зрители, че може да окупира завинаги палестинската земя“.

Изявлението на Нетяняху предизвика остри негативни реакции в световен мащаб

Говорителят на ООН Стефан Дюжарик каза, че световната организация смята, че всеки опит на Израел да наложи своя администрация в палестинските територии „ще бъде съкрушителен удар върху възможността за подновяване на преговорите, върху мира в региона и върху самия смисъл на двудържавното решение”, съобщи Dariknews.bg.

Арабската лига също заклейми изявлението на Нетаняху като „много обезпокоително развитие и като израелска агресия”, която, ако бъде осъществена, ще означава, че  „Израел обявява край на мирния процес”.

Външният министър на Йордания Айман Сафади заяви в специална декларация, че анексирането на израелските селища на Западния бряг ще разпали пламъците на конфликта в целия регион.

ЕС също смята, че казаното от Нетаняху подрива шансовете за мир в региона.

 

"Политиката на изграждане и разширяване на селища ... е незаконна според международното право и нейното продължаване, и действията, предприети в този контекст, подкопават жизнеспособността на решението за две държави и перспективите за траен мир", заяви говорител на ЕС в декларация.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама