В София заседава смесената българо-македонска комисия

11:10, 12 сеп 19 / Политика 25 2421 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес и утре в София ще заседава Смесената българо-македонска комисия за разрешаване на историческите въпроси, съобщи БГНЕС.

Цел на дейността ѝ е отправянето на препоръки към правителствата и съответните министерства на двете държави за подобряване на учебниците по история за шести клас според българската образователна система и седми клас според македонската образователна система, обхващащи средновековния период на историята и евентуалното съвместно честване на Гоце Делчев. Тези теми ще се обсъждат на седмото заседание в София.

Предишната среща се проведе в Скопие през юни. До края на годината е предвидено да има още две срещи на съвместната комисия.

Досега съвместната комисия проведе шест заседания и препоръча на правителствата на двете държави съвместните възпоменания на св. Кирил и Методий, св. Климент, св. Наум и цар Самоил, както и препоръки за подобряване на учебниците по история.

Честваме заедно с Македония Св. Кирил и Методий, св. Климент, Св. Наум и цар Самуил

Препоръки към двете правителства за античността за учебници за пети клас в българската образователна система и за шести в македонската образователна система бяха приети на по-късна среща, проведена в началото на юни в Скопие.

След срещата през юни председателят на Комисията Драги Георгиев заяви, че заключението е да се размени първата версия на средновековния период през следващите два месеца, след което изрази надежда, че на срещата през септември те ще могат да приемат препоръките и за Средновековието.

В спорна тема на срещата през юни се превърна личността на Гоце Делчев. Тогава Георгиев и българският съпредседател на комисията проф. Ангел Димитров отбелязаха, че експертите от двете страни са се договорили за личността и работата на Делчев по определени въпроси, но за някои техните мнения бяха противоположни.

Македонският президент: Гоце Делчев се е обявявал като българин

Бойко Борисов предупреди Северна Македония да не краде българската история

Димитров изрази увереност, че ако се спазва този конструктивен подход към фактите и се спазва правилен подход към историята, със сигурност ще се намери общ език за възпоменанието на Гоце Делчев.

„Убеден съм, че има възможност и основа за разбиране, ако се отнасяме сериозно към историческите факти и документи, като същевременно зачитаме позицията на другия. По този начин ще стигнем до това, което в момента на някои изглежда далечно“, каза Димитров след срещата през юни.

България иска извънредна среща на историческата комисия за Гоце Делчев, Скопие отказва

В началото на август македонската страна отхвърли предложението за извънредна среща на Съвместната комисия в края на месеца. Ръководителят на Комисията от македонска страна проф. Драги Георгиев заяви, че провеждането на срещата е нецелесъобразно заради отпускарския сезон. „Против сме извънредна работна среща, защото съвпада с отпуските. Самият аз излизам в отпуск от 15 август и много членове на Комисията също са в отпуска. Преди редовната среща не приемаме извънредна. Редовната среща ще се състои на 12 и 13 септември“, заяви тогава той пред местна телевизия.

Комисията е създадена на паритетна основа за решаване на открити исторически и образователни въпроси в съответствие с член 8, параграф 2 от Споразумението за добросъседство и сътрудничество между Северна Македония и България, подписано на 2 август 2017 г. Той има по седем членове от двете страни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама