Емилиян Гебрев: Шпионският скандал е свързан с опита за моето убийство

08:35, 12 сеп 19 25 4615 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„От опита, който имам натрупан досега – в един скандал с участието на държавата, печеливши страни няма. С изказването на зам.-главния прокурор Иван Гешев в сряда излязоха нови факти около опита за моето убийство, това на сина ми и на мои колеги“, съобщи оръжейният търговец Емилиян Гебрев пред bTV.

КПКОНПИ внесе иск срещу Гебрев за отнемане на имущество на стойност 13 млн. лв.

„От изказването на зам.-главния прокурор Гешев изскочиха нови доказателства, свързани с опита за моето убийство, на моя син и на моя колега. В какво се състои в това нещо – точно по думите на Гешев през месеците януари – февруари 2015 г. било постигната договореност български дружества, в това число и "Дунарит" по никакъв начин да не попаднат в български ръце. Това за мен е водещо, защото то променя и дава друга насока на разследването. Споменятият период напълно съвпада с времето, в което аз заявих интереса си за законно придобиване на Дунарит със заплащането и увеличението на капитала му чрез моето дружество ЕМКО. И в края на април 2015 г. бе извършено покушението срещу мен, моят син и моят директор във фирмата. Както е установено от прокуратурата, това време съвпада напълно с опита за моето покушение и наличието на представители от чужди страни в непосредствена близост до нас“, допълни Гебрев.

„За мен е водещо темата, че предприятията не трябвало да попадат в български ръце. Прокуратурата описва друга схема. Но аз какъв съм – ЕМКО е българска фирма и част от националната сигурност на страната, ЕМКО държи акциите на Дунарит. Срещу нас в последните четири години се изправиха две чужди фирми, които заведоха съдебни дела по придобиването на Дунарит от една българска фирма. Това е в пълно противоречие на казаното от Гешев“, уточни Гебрев.

Шпионският скандал да ускори разследването на опитите за убийство , надява се Гебрев. „И да се установи чии са тези фирми, които искат да придобият Дунарит, кой стои зад тях, кой ги подкрепя? Има фирми, които са от 2017 г. и не участват в правния мир, но тази фирма активно съди мен и управляваното от мен дружество. След като самият зам.-главен прокурор каза тези думи, прокуратурата трябва да работи по този казус“, допълни оръжейният търговец.

„От една година съм подал на Цацаров сигнал да възобнови разследването за опитите за убийства – моето, на сина ми и на колегата ми, и колкото и странно да е, нямам отговор. Вчера доста ясно и точно казах, че с тези хора – Решетников, Малофеев, Малинов и до ден днешен не съм ги виждал, нито съм ги срещал, нито съм говорил, нито пък някой ме е представял или използвал във връзка с тях. Аз с Цветан Василев нямам каквито и да било отношения, както и с КТБ, така и с нейния бивш мажоритарен собственик“, заяви Гебрев.

На въпрос защо разследващите правят връзка между Василев и Гебрев, оръжейният търговец заяви, че познава Василев, защото високопоставени хора от правителството са имали общи проекти с него. „Всички му се кланяха“, уточни Гебрев.

„През целия си живот съм се виждал не повече от 4-5 пъти, като сумарното време на срещите ни е било не повече от десет минути, в които най-дългият разговор беше за придобиването на ВМЗ Сопот“, допълни Гебрев.

Гебрев съобщи, че оръжейният завод Дунарит и към момента е собственост на ЕМКО, - това са данните, записани в Търговския регистър. „Само преди известно време в Търговския регистър окончателно беше записано, че аз, заедно с моята фирма ЕМКО, сме краен собственик на Дунарит. Преди 20 дни съдът излезе с ясно и точно решение и указание към Търговския регистър да впише увеличението на капитала – колкото и да е странно, всички срокове регистърът да изпълни решението на съда, са изтекли, но и до днес увеличението на капитала не е вписано в регистъра – значи в случая Търговският регистър е над съда – как изобщо е възможно това?“, допълни собственикът на ЕМКО.

Според Гебрев причината вписването да не е осъществено и към този момент е, че определени хора и фирми имат своята сила и своите възможности да спират работата на Търговския регистър, съобщи Гебрев. „Решението на съда е окончателно, самият Търговски регистър е качил на сайта решението на съда за вписване на увеличението на капитала, но регистърът не иска да изпълни това съдебно решение. Аз съм изкупил всички акции на това дружество и увеличението на капитала не променя моята собственост“, уточни оръжейният търговец.

„Категорично не съм участвал в никакъв шпионаж – какъв ми е смисълът да участвам в шпионаж? Аз съм предприемач и ръководя успешни предприятия, какъв е смисълът да правя каквото и да е?“, възмути се Гебрев.

Дунарит няма никаква връзка с Цветан Василев, „само болни мозъци могат да повтарят това непрекъснато“, завърши търговецът.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама