Лидерите на страните от Вишеградската група и Западните Балкани се срещат в Прага

09:20, 12 сеп 19 / Свят 25 2554 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В Прага ще се състои среща между лидерите на страните от Вишеградската група и Западните Балкани. Неин домакин е министър-председателят на Чешката република Андрей Бабиш, съобщава електронното издание на македонския вестник „Независен“, цитирано от „Фокус“.

Това е първа среща между премиерите на Вишеградската четворка (Чешка република, Словакия, Унгария и Полша) и колегите им от Западните Балкани. Темата на срещата ще бъде засилването на цялостното политическо и икономическо сътрудничество между двата региона, със специален акцент върху въпросите, свързани с инфраструктурата, образованието, финансовата стабилност и изменението на климата.

Чешката република, като ротационен председател на Вишеградската четворка, определи като един от приоритетите по време на мандата си насърчаването на присъединяването на Западните Балкани към Европейския съюз.

Косово отказа участие в срещата в Прага заради изявление на чешкия президент Милош Земан. Държавният глава на Чешката република, който бе на посещение в Сърбия по-рано тази седмица, определи лидерите на Косово като „военнопрестъпници“. Земан бе категоричен, че „страни, водени от военнопрестъпници, нямат място в общността на демократичните държави“.
Той подчерта, че ще преразгледа възможността Прага да оттегли признаването на независимостта на Косово. Но чешкият външен министър Томаш Петричек заяви в сряда, че Прага няма интерес да отменя решението си от 2008 г. за признаване на Косово като независима държава. „Ние признахме Косово през 2008 г. де юре и е в интерес на сигурността и прозрачността на външната ни политика да не променяме решението си“, заяви Петричек.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама