„Зелени“ настояха за забрана на… балоните

20:40, 12 сеп 19 / Свят 25 3182 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От партията „Зелени“ във федералната германска провинция Долна Саксония настояха за въвеждане на забрана за използване на балони. Според тях попадането на толкова голямо количество отпадъци на пластмасова основа не са полезни за природата, отбелязват в редакцията на германския национален ежедневник Die Welt, цитиран от "Фокус".

Веднъж пуснати във въздуха, в повечето случаи балоните попадат сред природата. „Птици и други животни изяждат меките останки от балоните и след това не могат да се хранят нормално, обикновено гладуват до смърт с пълен стомах“, подчерта местният лидер на „Зелени“ Анне Кура.
Балоните, изработени от естествен латекс, също не са алтернатива.

Решение да се избягва употребата  на балони с хелий бе прието в град Гютерсло в съседната на Долна Саксония провинция Северен Рейн-Вестфалия. То бе прието в понеделник, а аргументите за налагането му отново са свързани с опазването на околната среда. Засегнати са всички общински мероприятия, включително детски градини и училища.

В Нидерландия също все по-често забраняват балоните. В 17 % от общините в страната има действаща разпоредба, показва проучване на екологичната организация De Noordzee.

Министерството на околната среда в Долна Саксония отхвърли изискването на „Зелени“ за налагане на забрана. „Издигащите се в небето балони винаги са били свързвали с мечти и надежди“, заяви говорителят на регионалния министър на околната среда Олаф Лиез (ГСДП). „Забраната на балоните със сигурност няма да спаси света“, допълни той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама