Учени създадоха ембриони на почти изчезналия бял носорог

11:05, 12 сеп 19 / Любопитно 25 2325 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Агресивното бракониерство е поставило белия носорог пред изчезване в дивата природа. Има само две опитомени женски от вида, които са настанени под охрана в резерват в Кения, съобщи БГНЕС.

Преди пет години изглеждаше, че създаването на ембрион от северен бял носорог е почти непостижима цел - но днес ние го имаме. Това фантастично постижение на целия екип ни позволява да бъдем оптимисти по отношение на следващите ни стъпки“, каза директорът по комуникация в зоопарка "Двур Кралове" в Чешката република Ян Стеджскал.

Зоопаркът "Двур Кралове" е мястото, където са родени последните два бели носорога, наречени Наджин и Фату.

Международният екип от учени - воден от италианската лаборатория "Кремона Авантеа" - е създал два ембриона от почти изчезналия вид. За създаването изследователите са използвали яйца, взети от женските, и замразени сперматозоиди от мъртви мъжки. По-късно тези ембриони са били поставени в течен азот, за да бъдат прехвърлени в сурогатна майка - южен бял носорог.

"Днес постигнахме важен етап в трънливия път, който ни позволява да планираме бъдещите стъпки в спасителната програма на северния бял носорог", казва Томас Хилдебранд от Института за изследвания на зоопаркове и диви животни в Германия, Лайбниц.

Понастоящем екипът от учени преследва крайната цел да създаде стадо от поне пет животни, които да бъдат върнати в естественото им местообитание в Африка. Тази цел обаче може да отнеме десетилетия.

Бракониери и други престъпници ловуват бели носорози от стотици години, за да продават рогата им на глобалния черен пазар, където стойността им е по-висока от еквивалентното тегло в злато. По-специално, рогата са широко използвани в луксозни материали за резбоване, а също и високо ценени в нетрадиционната медицина в световен мащаб заради предполагаеми лечебни качества. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама