Акцент на деня: Къде е свободата на словото - свалиха журналист от ефир

17:30, 12 сеп 19 25 7004 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Дългогодишният водещ на предаването „Преди всички“ по БНР и съдебен репортер Силвия Великова бе свалена от ефир.

Освен че вече няма да води предаването, тя е махната и от ресора - т.е. няма да отразява новините за съдебната власт.

Решението е на новоназначения и. д. директор на "Хоризонт" Николай Кръстев, който пое временно поста в четвъртък с решение на УС на БНР на мястото на пенсионирания досегашен ръководител на програмата Ивайло Савов.

Великова е един от малкото останали журналисти, които задават неудобни въпроси на представителите на прокуратурата и съда, както и на изпълнителната власт.

За ТОПНОВИНИ Силвия Великова уточни, че към този момент няма предоставени официални мотиви защо е свалена от ефир.

Тя обясни, че е разбрала за това днес, докато е подготвяла следващото си предаване. Освен това от БНР я спрели да отрази днешния протест срещу Иван Гешев.

Великова разказа за няколко неформални разговора, които е водила през последните няколко дни. „Беше ми казано, че някакви хора са недоволни от моята позиция по отношение на кандидатурата на единствения номиниран за главен прокурор Иван Гешев. И че тези хора искат аз да бъда махната и ако това не се случи, ще съсипят радиото, ще направят нещо на генералния ми директор. Това са разговори на четири очи, единият от които се проведе в съседна градинка на сградата на радиото, и не мога да ги докажа. Но съм честна пред себе си и казвам, че са се случили“, уточни тя.

Последните репортажи на Великова са посветени на поредния провален опит на съдийската колегия към ВСС да се произнесе по молбата на бившия председател на Софийския районен съд Методи Лалов да бъде освободен като магистрат, за да се включи в местните избори, както и за внесения сигнал до прокуратурата, че чрез протестите срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор се готви преврат срещу властта,

ТОПНОВИНИ не успя да се свърже с генералния директор на БНР Светослав Костов за коментар по темата в рамките на работния ден. Пред други медии обаче той посочи, че единствената причина Великова повече да не води "Преди всички" и да не отразява съдебната система като репортер, е, че по длъжностна характеристика е старши редактор в програма "Хоризонт".

"Има ново ръководство на програмата, което решава как тя ще звучи по-добре. Никой никого не е свалял. Г-жа Великова по длъжностна характеристика е старши редактор и тя ще продължи да изпълнява функциите си. Няма длъжностна характеристика на водеща или репортер", обясни Костов пред "Свободна Европа".

В отговор на въпрос за критичността на Великова към прокуратурата Костов заяви, че тя не е критична отсега, а от 15 години и няма как това да е причина за свалянето ѝ от ефир.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама