JYSK откри най-големия си дистрибуционен център за Югоизточна Европа в Икономическа зона София-Божурище

16:15, 12 сеп 19 25 3483 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Договорените инвестиции до момента в Икономическа зона София–Божурище са за над 530 млн. лв., като обявените от инвеститорите работни места са близо 1 600. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов по време на официалното откриване на дистрибуционен център на датската верига за мебели и обзавеждане JYSK, съобщиха от Национална компания Индустриални зони.

Събитието откриха изпълнителният директор и президент на компанията Ян Бьо, посланикът на Дания в България  Н.Пр. Сьорен Якобсен, икономическият министър Емил Караниколов и министър-председателят Бойко Борисов. Сред официалните гости беше и Антоанета Барес, изпълнителен директор на „Национална компания индустриални зони“, както и екип от експерти от дружеството, участвали в осъществяването на проекта. Дистрибуционният център на JYSK се реализира в Икономическа зона София- Божурище, която е приоритетен проект на компанията.

Министърът на икономиката Емил Караниколов беше категоричен, че локацията, избрана от JYSK за изграждане на дистрибуционен център–Икономическа зона София – Божурище, е една от най-атрактивните в страната, предвид стратегическото й местоположение, както и наличието на квалифицирана работна ръка и инфраструктура. „Инвеститори от ранга на JYSK избират страната ни за реализацията на своите инвестиционни проекти и това е доказателство, че предлагаме привлекателна бизнес среда и конкурентни стимули. Инвестицията е свързана с разкриването на 500 работни места по време на строителството, което приключи успешно и около 200 след влизането на обекта в експлоатация, повечето от които вече са факт“, посочи икономическият министър. Той допълни, че кoмпaниятa инвecтиpa 107 милиoнa eвpo в бaзaтa cи в Бългapия.

Проектът за пътна връзка към Икономическа зона София-Божурище вече е готов и изграждането му ще струва около 50 млн. лв., съобщи министър-председателят Бойко Борисов. Той изтъкна, че се работи по нов проект за път, който да отговори на сериозния инвеститорски интерес към индустриалната зона, да обезпечи засиления трафик и да създаде повече удобство за живеещите в района граждани. „Ще направя всичко възможно да ускорим максимално всички процедури и ще гледаме да осигурим пари в новия бюджет“, добави министър-председателят. Пътят ще започва от булевард "Царица Йоанна" в София и ще преминава през индустриалната зона в Божурище, където ще се свърже със строящия се в момента скоростен път за Сърбия.

Дистрибуционният център на JYSK е осмият логистичен център на компанията в Европа. Той ще обслужва над 200 магазина на компанията в България, Гърция, Сърбия, Румъния и Босна и Херцеговина. Логистичният център разполага с две изцяло автоматизирани кули с дължина 166 метра, ширина 55 метра и  височина 42,5 метра. Общата площ на обекта е 95 000 м2, като капацитетът за съхранение на стоки е близо 125 палетоместа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама