БНР вкарва по още един журналист във всеки ресор, за да осигури плурализъм на гледните точки

10:46, 13 сеп 19 25 3929 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Управителният съвет на Българското национално радио изслуша и.д. директора на програма „Хоризонт“ Николай Кръстев във връзка със създалата се ситуация около журналиста Силвия Великова, съобщиха от БНР.

Вчера в радиото, което има репутацията на единствената свободна национална медия, бе сменен директорът на програма "Хоризонт" и скоростно бе взето абсурдното решение известната водеща и съдебен репортер Силвия Великова да бъде свалена от ефир и да й бъде отнет съдебния ресор. Снощи, след като се разбра, че журналистическата гилдия няма да допусне подобно посегателство над свободното слово, а колегите й излязоха с декларация в нейна защита, решението бе отменено.

Въпреки уж позитивното решение, тази сутрин сигналът на програма ''Хоризонт'' е заглушен в цялата страна, съобщиха пред OFFNews колеги от сутрешния радио блок. По информация на източници на ТОПНОВИНИ, решението за спиране на излъчването е на генералния директор на БНР, а не е профилактика нито на КРС, нито следствие от действията на служителите работещи в радиото. 

Във Facebook от "Хоризонт" попитаха кой е спрял излъчването на програмата, защо е заглушено БНР и кой ще поеме отговорността за това.

БНР свали от ефир Силвия Великова

Управителният съвет споделя становището на Николай Кръстев, че в програмата липсва обективно и безпристрастно отразяване на част от темите и препоръча на директора да предложи механизъм за осигуряване на плурализъм и всички гледни точки по значими за обществото теми.

Пред членовете на Съвета Николай Кръстев гарантира, че Силвия Великова не е свалена от ефир и продължава да работи като старши редактор в предаването „Преди всички“ на програмата.

Във връзка с настъпилите промени в управлението на „Хоризонт“ обаче са направени изменения в графика на водещите, като част от тези промени са следствие от издаденото на БНР наказателно постановление от Съвета за електронни медии от 28 август 2019. От БНР посочват, че причините за санкцията на СЕМ е изнесена в ефир лични данни на непълнолетно лице, което е в нарушение на Закона за радиото и телевизията, като уточняват, че част от съдържанието е изготвено от Силвия Великова.

Според Николай Кръстев промяната в графика на водещите в програма „Хоризонт“ следва и от факта, че по време на годишния си отпуск Силвия Великова, в нарушение на Кодекса на труда, е участвала в предаването „12+3“ като в ефир тя е призовала слушателите да вземат участие в протест. Публичното представяне на едностранна позиция в ефира на общественото радио е недопустимо и непрофесионално нарушение на журналистическите стандарти и етични норми, заявяват от БНР.

За да бъде осигурен плурализъм на всички гледни точки Управителният съвет на Българското национално радио препоръчва на Николай Кръстев да бъде определен по още един журналист във всеки ресор с цел да се гарантира неприкосновеността на обществения интерес, заявяват още от БНР. 

В 12.00 часа журналисти от много медии излизат днес на протест пред сградата на БНР в защита на свободата на словото. 

 

Журналисти излизат на протест пред БНР, заглушиха сигнала на ''Хоризонт''

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама