Поети от 7 страни ще пишат стихове за Женски пазар, в рамките на тридневен поетичен уъркшоп

11:32, 13 сеп 19 25 2545 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Поети, преводачи и културни мениджъри от 7 европейски страни, включително България, ще творят поезия за Женски пазар като част от тридневен международен уъркшоп „Софийските метафори (Женски пазар)”.  От 25 до 27 септември на територията на най-старото тържище у нас ще се провеждат различни поетични събития.  

Кулминацията ще е на 26 септември 2019 г., четвъртък, от 11.00 часа когато след официалното откриване на поетичния  пленер участниците ще облекат в рими впечатленията си от Женски пазар на специално избрани за целта поетични точки. (виж точните места в приложената програма)

На 27 септември 2019 г., петък, от 18.00 часа в галерия Сердика ще бъдат представени сътворените стихове-метафори за Женски пазар пред българската публика.

Целта на международния поетичен уоркшоп е да популяризира зад граница културното наследство и многоликост на нашата столица, и това е една от причините организаторите да изберат за място на провеждането му именно Женски пазар.  Чрез подобни поетични събития се насърчават връзките и взаимоотношенията между българската и европейската култура и изкуство, както и допринасят за обогатяване и разнообразяване на софийския културния живот.

В уоркшопа ще участват поетите:

Мартин Солотрук (Словакия), Мартина Стракова (Словакия), Жермен Дрогенброд (Белгия/ Испания), Том Филипс (Великобритания/ България),  Хайри Хамдан (Палестина/ България), Гьокченур Челебиоглу (Турция), Мартон Шимон (Унгария), Кристин Димитрова (България), Петър Чухов (България), Бойко Ламбовски (България), Димана Иванова (България), Николай Бойков (България) и Иван Христов (България).

Събитието се осъществява с подкрепата на програма „Култура” към Столична община, Посолството на Словашката република в София и Пазари „Възраждане” ЕАД. Унгарското участие се осъществява със съдействието на Унгарския културен институт при посолството на Унгария в София и с финансовата подкрепа на Програма Publishing Hungary – Институт Балаши при Министерството на външните работи и външноикономическите връзки на Унгария.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама