Депутати коментираха ситуацията в програма "Хоризонт" на БНР

12:21, 13 сеп 19 / Политика 25 2951 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Депутатите в парламента коментираха ситуацията в програма "Хоризонт" на БНР.

Вчера в радиото, което има репутацията на единствената свободна национална медия, бе сменен директорът на програма "Хоризонт" и скоростно бе взето абсурдното решение известната водеща и съдебен репортер Силвия Великова да бъде свалена от ефир и да й бъде отнет съдебния ресор. Снощи, след като се разбра, че журналистическата гилдия няма да допусне подобно посегателство над свободното слово, а колегите й излязоха с декларация в нейна защита, решението бе отменено. Тази сутрин Управителният съвет на БНР излуша и.д. дритектор на програмата по казуса и му препоръча, осигурявнето по още един репортер във всеки ресор за осигуряването на плурализъм на мненията.

Тази сутрин сигналът на програма "Хоризонт" беше заглушен. Официалната информация е, че причина за това е провеждането на профилактика, но самите работещи в "Хоризонт" попитаха кой и защо се опитва да ги заглуши и кой ще поеме отговорността за това. По информация на източници на ТОПНОВИНИ, решението за спиране на излъчването е на генералния директор на БНР, а не е профилактика нито на КРС, нито следствие от действията на служителите работещи в радиото. От СЕМ вече са започнали проверка за прекъсването в сигнала на програма "Хоризонт", която трябва да приключи до края на деня.

Председателят на медийната комисия в парламента Вежди Рашидов коментира случващото се в националното радио с думите, че всички лостове на управление са в генералният директор, който е избран законно. „Имате генерален директор. Той може да решава всички въпроси“, каза той пред репортер на БНР.

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков коментира, че ситуацията в радиото не трябва да води до криза. В момента се нуждае от ясна позиция на ръководството на БНР, а СЕМ трябва да се занимае със ситуацията. „Със сигурност това, което трябва да има в тази ситуация е много ясна позиция на ръководството. Тези неща трябва да се обясняват, каквото и да се случва, за да не остава никакво съмнение. Аз сега набързо прочетох позицията на ръководството и според мен те трябва да обяснят, СЕМ да вземе отношение и чак тогава ние тук в парламента, защото вземем ли ние някакво конкретно отношение това означава да се месим в работата на една обществена медия, което ни е забранено по принцип. Затова има СЕМ, затова има ръководство на радиото. Иначе аз в лично качество никога не съм се притеснявал от журналистически въпроси, на когото и да било".

В декларация от трибуната на парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова се обяви в защита на свободата на медиите и призова журналистите и гражданите да не спират да задават неудобните въпроси към властта.

Депутатът от ДПС Хамид Хамид подчерта, че ситуацията се нормализира с връщането на журналиста Силвия Великова в ефир. "Четох, че имало промени, после четох, че са върнали госпожа Великова така, че не виждам някаква драма. Трябва ли да вземем някакво отношение? Всеки има право да протестира. Ние сме за свободната журналистика, но БНР и БНТ имат отскоро избрани ръководства, нека да си определят програмите. Разбрах, че няма драма със Силвия Великова. Тя е възстановена на работа".

Темата коментира и премиерът Бойко Борисов, който заяви, че ако шефът на БНР не беше "оправил безумието със Силвия Великова", той е щял да накара групата на ГЕРБ в парламента да поиска оставката му. Премиерът заяви, че от негова страна не е оказван натиск върху работата на БНР и подчерта, че не е гостувал в медията от 10 години.

В момента пред сградата на БНР се провежда протест на журналисти в подкрепа на свободата на словото. Водещият в програма "Хоризонт" Петър Волгин заяви, че новият директор на националното радио се опитва да кадрува, но ще си отиде.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама