Спецпрокуратурата: 4 лица са под наказателна отговорност след разбита група за трафик на органи

13:42, 13 сеп 19 25 3328 Шрифт:
Християна Димитрова Автор: Християна Димитрова

''4 лица са привлечени към наказателна отговорност и обвинени за ръководене и участие на организирана престъпна група, както и за трафик на отделни лица за отнемане на телесни органи.'' Това съобщиха на брифинг от Спецпрокуратурата след разбитата група за трафик на органи, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

На 10 септември беше неутрализирана организирана престъпна група, занимаваща се с търговия с органи.

Двама души са организирали дейността на групата, като са свързали донори с лица, които имат нужда от трансплантация. Останалата част от групата се занимавала директно с набирането на тези хора. Организаторите са изготвяли необходимите документи пред медицинските институции в Турция, където основното изискване за трансплантация е било лицата да са роднини'', каза шефът на Спецпркуратурата Димитър Петров.

Той допълни, че това се е случвало срещу заплащане - между 50-100 хил. евро, а парите се давали на ръка с цел да не се будят подозрения.

''На 10 септември 2019 г. в 21:30 часа при опит да преминат границата на ''Капитан Андреево'' бяха задържани ръководителите на групата. В лекия автомобил бяха установени донорът, лицето, което се нуждае от трансплантация и неговата съпруга'', каза говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева.

Искат постоянен арест за трима от задържаните за търговия с органи

При претърсване на лекия автомобил са иззети два фалшифи международни паспорта. Претърсени са адресите и автомобилите на лицата.

''В случая с разбитата престъпна група за търговия с органи няма недоволни, затова разкриването й беше сложно, доволни от престъпната дейност са били както членовете на организираната престъпна група, така също и донорите и реципиентите.''

''Групата работи от месец февруари 2019 г. Членовете са 4 - трима криминално проявни мъже и една осъждана жена. Едно от лицата е било и с българско, и с турско гражданство и осъществявало контакта с турска болница'', допълни Милева.

По думите й стана ясно, че участниците в групата са безработни, но демонстрирали висок стандарт на живот. Един от тях прикривал престъпната дейност чрез внос на автомобили от Италия.

Между 5000-7000 евро е получавал донорът след самата операция. Повечето от тях са от Видин, Монтана и София от кварталите ''Филиповци'', ''Орландовци'' и ''Факултета''.

''Членовете набирали лицата, а ръководителите изготвяли международни паспорти на донорите и ги завеждали в определена лаборатория в България за кръвни тестове. Запазвали час в турска болница при определен лекар. Те изготвяли както истински паспорт, така и неистински. Истинските са представяни на границата, а фалшивите - в турската болница'', каза още Милева.

В турската болница се извършвало допълнителен тест за съвместимост. Ако е положителен - се е насрочвала операция. Ако е отрицателен - донорът се връща в България. 

Самата операция по трансплантация е струвала между 20-25 000 евро. Останалата част е разпределяна между членовете на групата според функциите, които изпълнявали.

Членовете се познавали от дълго време. Може да се установят и други лица назад във времето, които да са използвали ''услугите'' на групата. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама