БАБХ проверява фирмата, дарила бира с изтекъл срок на годност

15:34, 13 сеп 19 / Общество 25 1842 Шрифт:
Topnovini

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) извършва проверка на фирма, дарила бира с изтекъл срок на годност на спортно мероприятие в Приморско на 7 септември 2019 г., съобщиха от агенцията.

Сигналът е подаден на 10 септември на интернет страницата на БАБХ. Веднага след получаването му е извършена проверка от ОДБХ - Бургас. При нея е установено, че няма постъпило заявление за регистрация на временен обект за търговия с храни или друго уведомление по повод организирания триатлон „Лъвско сърце” в Приморско. Поради тази причина служителите на ОДБХ - Бургас не са извършили физическа проверка и инспекция на място на предлаганите храни. Те не са издавали устно или писмено разрешение за раздаване на бира с изтекъл срок на годност.

Защо състезатели получиха бира с изтекъл срок преди повече от две години?

При извършена справка в регистрите, поддържани в ОДБХ - Бургас, се установи, че няма издадени удостоверения за регистрация на фирмата, посочена на етикета на бирата. От изпратения към сигнала снимков материал става ясно, че бирата е произведена в гр. Серес, Гърция, партида L 01 и е със срок на годност 17.04.2017 г.

Инспектори от ОДБХ - София град извършиха проверка на адреса на дистрибутора, посочен на етикета на бирата. Установено е, че това е заключен частен дом и не е осъществен контакт с нито един представител на фирмата, въпреки направените опити.

БАБХ продължава работата по случая, като за съдействие са сезирани съответните компетентни органи.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама