Проф. Маркова: Няма изградена система за труда на лекаря и медицинската сестра

09:25, 14 сеп 19 25 2861 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Медицинските сестри излязоха на безсрочен протест и разпънаха палатка пред парламента с искане за достойно заплащане и спешна реформа в сектора, но все още чакаме да се случи нещо", съобщи за БНТ проф. Станка Маркова, почетен председател на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи.

Продължават протестите на медицинските сестри


"От 15 години ние имаме закон и бих казала браво на тези момичета, но те откъдето отиват, ние от там се връщаме. Още през 2007 г. направихме 10-хиляден протест, смениха министъра като резултат. Така че, чакаме години наред да се случи нещо. В дългите години на борба ние разбрахме, че първо трябва диалог и да се опитаме да постигнем нещо, макар и бавно, макар и трудно", уточни тя.

Според проф. Маркова заплащането на медицинските служители зависи от синдикатите, така че е въпрос на подкрепа на национално ниво.

"Няма изградена система колко струва труда на лекаря, колко струва труда на сестрата, така че цялата система е сбъркана. Трябва една коренна реформа в здравеопазването. Трябва да се направи наистина така, че да има една висока стартова заплата за младите хора, които заминават", категорична е проф. Маркова, и допълни, че "този протест е политически проект. Корнелия Нинова и Мая Манолова първо говориха само за лекари, след това изведнъж се сетиха за нашето съсловие, че е най-многобройно".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама