Разследват за корупция белгийския кандидат за еврокомисар

12:15, 14 сеп 19 / Свят 25 3689 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Белгийската прокуратура разследва за корупция кандидатът за еврокомисар Дидие Рейнърдс, съобщи вестник "L'Echo", цитиран от БГНЕС. Разследването срещу влиятелния политик, който е вицепремиер и външен министър, е започнало още през април, когато „бивш полицейски служител“ се е обърнал към федералната полиция и е обвинил Рейнърдс „в корупция и пране на пари“.

Ставало въпрос за предполагаеми нарушения в обществените поръчки за изграждането на белгийското посолство в Киншаса, получаването на подкуп от пълномощници и пране на пари. Изданието споменава и някои „съмнителни сделки с недвижими имоти и използването на фиктивни компании“.

"След приключване на предварителното разследване прокуратурата ще трябва да реши дали има достатъчно доказателства срещу Рейнърдс и дали делото трябва да бъде прехвърлено на главната прокуратура, като се има предвид статутът му на министър", съобщава телевизия RTBF.

Самият министър изрази изненадата си от тези репортажи в медиите, като заяви, че не знае за водено срещу него разследване. Негов говорител каза, че това е "организирана" атака, насочена към "причиняване на вреда".

Дидие Рейнърдс е предложен за комисар по "Правосъдие", като ще отговаря и за върховенството на закона в новата комисия на Урсула фон дер Лайен. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама