Извънредна имунизационна кампания срещу морбили започва в Пловдив

15:39, 15 сеп 19 25 3404 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В града започва извънредна имунизационна кампания срещу морбили за деца от уязвимите групи на възраст от 18 месеца до 8-годишна възраст. Това сочи справка в сайта на Регионалната здравна инспекция.

Кампанията е по предписание на Министерство на здравеопазването, като е във връзка с продължаващото разпространение на морбили на територията на страната и начало на учебната година.

Целта е спешно да се предприемат мерки за недопускане внос на морбилен вирус сред възприемчиви лица в детски колективи. Въз основа на извършените до момента анализи на хората болни от морбили през тази година в България, основна група от населението в риск от заразяване са децата до 8-9-годишна възраст в ромските общности.

По данни от Информационната система за събиране и анализиране на данни за хората болни от от морбили, паротит и рубеола в България, 55.4% от заболелите деца от посочената група са с данни за проведена имунизация срещу морбили.

При допълнително проведени изследвания за наличие на постваксинален имунитет при имунизирани заболели деца се установи липсата на такъв и срещу трите ваксинални антигена, което допълнително затруднява предприемането на адекватни противоепидемични мерки.

Срокът за приключване на извънредната имунизационната кампания е 5 октомври, като всеки петък до 14.00 часа общопрактикуващите лекари трябва да предоставят в Регионалната здравна инспекция информация за проведените имунизации.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама