От какво ни пазят прозяването и киселините

17:45, 15 сеп 19 25 3432 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Тялото ни е една сложна машина, в която всеки орган има важна задача, а всичко работи в перфектна хармония (ако сме в отлично здраве). Някои от функциите на организма си можем да контролираме, но други са просто реакции, с които се защитаваме от различни рискове. Ето няколко подобни примера.

Прозяването

То не е просто признак, че ни се спи или че ни е скучно. Благодарение на него се регулира температурата в мозъка. Когато разтваряме широко челюстите си, стимулираме притока на кръв към черепа.

Въздухът, който вдишваме, променя температурата на кръвния поток и до мозъка стига кръв с по-ниска температура. Това е важна защитна функция, която ни спасява от буквално прегряване заради тежък ден в офиса.

Кихането

То е от съществено значение за здравето. Когато кихаме, изчистваме ноздрите си от алергени и микоорганизми. Това ни защитава от редица зарази, както и от навлизането на малки, но чужди тела в организма, които могат да предизвикат възпаления. По същия начин с кашлянето се прочистваме от бактериите, попаднали по-дълбоко в дихателната система.

"Замръзването" на мозъка

Вероятно ни се е случвало да хапнем нещо толкова студено (в повечето случаи сладолед), че главата ни направо да се вледени. Този неприятен ефект всъщност е с цел - да ни предупреди, че това, което ядем, е прекалено ледено и е добре да забавим темпото.

Килограмите по време на бременност

Напълно логично е да се покачат, когато в нас расте друг живот. Но теглото, с което бременните наддават, има и защитна за плода функция - предпазва го от химикалите, които попадат в организма, защото те се разтварят в по-големия процент мазнини.

Кърменето

То е от съществено значение за здравето на новородените. Кърмата подсилва имунитета на бебетата и понижава значително риска от развитие на диабет или астма, както и редица други заболявания. 

Веждите

Колкото и странно да ни звучи, учените предполагат, че тяхната основна функция е да предотвратяват попадането на пот, която се стича по челото, в очите. 

Потенето

Добре знаем, че основната му функция е да ни охлажда, когато навън (или в помещението) е топло. Прекомерното потене, особено през нощта, може да е и червена лампа за възпаления в организма, предизвикани от глутенова непоносимост например.

В този случай с потенето организмът охлажда възпалението и се опитва да изхвърли веществото, което приема за отрова. Затова е добре да се консултираме с лекар, ако се потим обилно през нощта.

Треперенето

То е защитен механизъм на тялото, с който се опитва да регулира вътрешната температура. Когато ни е студено, неволните движения, които не можем да контролираме, малко или много вдигат градусите. 

Когато високата температура заради вирус или настинка е придружена с треска, тялото ни иска да стимулира производството на бели кръвни клетки, които да се преборят с бактериите по-бързо.

Настръхването

Тръпки могат да ни побият и когато чуем любимото си парче, но в повечето случаи те са реакция на тялото, която сме наследили от животните. С настръхването на окосмяването се цели запазване и повишаване на телесната температура, пише MSN.

Киселините

Доста са неприятни, определено. Но основната им цел е да ни предпазят от патогенните вируси в храна, като просто ги унищожават с високо киселинна среда. 

Мазолите

Те са неизбежни, когато носим за пръв път нови обувки. А целта им е да защитят кожата ни на местата, където има постоянно триене.

 

Възпаленията

Когато тялото ни обработва приетата от нас храна и в нея се съдържа голямо количество рафинирана захар, то отговаря с различни възпаления. Най-често - с пъпки по кожата. Те са и аларма, че трябва да се храним по-здравословно. Когато възпаленията са вътрешни, те са сигнал за мозъка да стартира възстановителен процес.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама