Джамбазки: ЕК не трябва да допуска Volkswagen да инвестира в Турция  

09:31, 16 сеп 19 / Политика 25 2887 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

ЕК не трябва да допуска Volkswagen да инвестира в Турция! Tова е неморално от страна на ЕК и е поредна проява на двойни стандарти спрямо страни като България. Това се казва в позиция на българския представител в Европейския парламент и заместник-председател на ВМРО – Българско национално движение, по повод колебанията от страна на немския автомобилен гигант къде да построи новия си завод – у нас или в Турция. Позицията си Джамбазки ще изложи още днес, когато ще се проведе първото заседание на ЕП в Страсбург.

Турция е все по-уверена, че Volkswagen ще избере нея за новия си завод

Евродепутатът е категоричен, че не е редно европейско предприятие с публично участие да прави такива големи инвестиции в ислямизираща се държава, в която открито се нарушават човешките права – факт, констатиран и от Резолюция на ЕП за напредъка на Турция.  С дози документ също така се препоръчва и замразяване на Инструмента за предприсъединителна помощ за страната.

„Е, не е ли евентуалното допускане на инвестиции от страна на Volkswagen в Турция поредното лицемерие и проява на двойни стандарти от страна на ЕК, пита в позицията си представителят на ВМРО.

Емил Караниколов: Не сме се отказали от завода на Volkswagen

Ето и пълния текст на позицията на Джамбазки:

„Неморални инвестиции от предприятия с публично участие в трети страни. Случаят с Volkswagen. Според годишния доклад на Volkswagen auto group от 2018 г., германската федерална провинция Долна Саксония е вторият по големина акционер в предприятието, с 20% от правото на глас в борда на концерна. Така компанията има значително публично участие, регулирано със закона VW-Gesetz от 1960 г. В тази връзка, през последните месеци в турски и европейски медии усилено се коментира, че Volkswagen смята да инвестира в нов завод в Турция. В резолюцията на Европейския парламент за напредъка на република Турция от 2018 г. ясно се споменават репресиите спрямо журналисти и лица от гражданското общество. И в същата тази държава се препоръчва и замразяване на Инструмента за предприсъединителна помощ (ИПП II), като той се обвърже с условие за подобрения в областта на правата на човека и демокрацията.

Смята ли Европейската Комисия, че е редно компания с публично участие да инвестира в страна, която може да бъде окачествена като ислямизираща се диктатура?

След като Европейският съюз е готов да замрази ИПП II, редно ли е една значителна инвестиция от европейско предприятие с публично участие да бъде насочена към Турция?

Смята ли за редно ЕК да бъдат ощетявани европейските работници като се изнaся производство толкова близо до границите на общността?

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама