СЕМ се среща с генералния директор и Управителния съвет на БНР

09:38, 16 сеп 19 / Общество 25 2621 Topnovini
1

Очаква се днес да се проведе срещата на Съвета за електронни медии с генералния директор на Българското национално радио Светослав Костов и Управителния съвет на обществената медия. Медийният регулатор ще изслуша Костов в 14.00 часа.

Причината е безпрецедентното спиране на излъчването на програма "Хоризонт" за близо пет часа в петък сутринта.

Прокуратурата разпореди проверка, тъй като БНР има статут на стратегически обект, който при кризи има мисията да информира гражданите.  Тя беше възложена на три институции - Държавната агенция "Национална сигурност", Съвета за електронни медии и Комисията за регулиране на съобщенията. Резултатите от проверката се очакват в началото на тази седмица.

Единственият досега публичен коментар от страна на ръководството на радиото направи изпълняващият длъжността директор на програма "Хоризонт" в оставка Николай Кръстев. Според него не е съществувала технологична възможност да бъде спряна профилактиката на предавателите.

В позиция до СЕМ редколегията на програма "Хоризонт" настоя да се разреши публичност на изслушването на генералния директор. Това поискаха и от Асоциацията на европейските журналисти - България. 

Съветът за електронни медии е органът, който има правомощия да осъществява надзор над Българското национално радио в качеството му на обществен доставчик на медийни услуги. Обществото има право да чуе, както обясненията на Костов за прекъсването на излъчването на програма "Хоризонт", така и за отмененото сваляне от ефир и отнемането на ресор "Правосъдие" от известната журналистка Силвия Великова.

В не по-малка степен е важно да бъдат чути и въпросите, които ще зададат членовете на СЕМ, които само преди няколко месеца избраха Костов за поста генерален директор, посочват от АЕЖ.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.