БНР и заплахите за националната сигурност - да си разкриеш заплатата или да спреш излъчването на програма „Хоризонт“?

11:00, 16 сеп 19 25 18885 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Свидетели сме през последните няколко дни на доста странни действия от странна на власт имащите в БНР. Сваляне на дългогодишен журналист от ефир, връщането му, спиране на излъчването на БНР – програма „Хоризонт“ с еднолични решения, без знанието и разрешението от контролните органи в лицето на СЕМ и КРС, нови правила – вкарване на втори журналист във всеки ресор, за да има различни гледни точки, без СЕМ да е установил нарушение на изискването за плурализъм в БНР, искане за допълнителни 12 млн. лв. към бюджета за 2020 г. в последната минута на крайния срок и какво ли още не. Поредица от действия, от които не се разбира каква е крайната цел на ръководството на общественото радио.

Междувременно, след публикувания от ТОПНОВИНИ материал от тази сутрин, гражданин сигнализира в нашата редакция, че е изпратено писмо до генералния директор на БНР Светослав Костов с регистрационен индекс и дата: 10-400/26.08.19г. с искане за:

- предоставяне на достъп до обществена информация за възнаграждението на Светослав Костов за периода 28.06-28.08.2019г.;

- копие от заповедта за прекратяване на трудовия договор на Костов като директор на програма „Радио София“;

-информация колко процента от бюджета на БНР за 2019г. ще бъдат разходвани за издръжка на музикалните състави;

- какво е разпределението на тази сума по пера- заплати, други възнаграждения на музикантите, разходи за техника и др.;

- колко процента от бюджета на БНР за 2019г. ще бъдат разходвани за създаване и изпълнение на български музикални и радиодраматични произведения и какво е разпределението и на тази сума по пера- възнаграждения на служители на БНР, възнаграждения на трети лица, разходи за техника и други разходи.

Четири дни по-късно отговор на писмото ( с Изх. № 20-532/30.08.19г.) е получен, но от него неизвестните продължават да са същите от времето на писане на предходното писмо, или по друг начин казано както „Дяволът чете евангелието“.

 Нищо конкретно освен дискретна информация за какво са получавани възнаграждения, а именно:

 

Освен, че темата за финансирането на музикалните състави на БНР и евентуалното нарушение на законодателството в тази насока, се натъкнахме и на следната любопитна информация:

„В качеството си на Генерален директор на БНР, съм длъжен да защитавам сигурността на всички бивши и настоящи служители на БНР, като считам че евентуалното представяне на такъв вътрешен документ, неминуемо би я застрашила. Отделно от това, Ви напомням, че съгласно постановление №181 от 20 юли 2009г. на Министерски съвет на Република България, БНР е стратегически обект от значение за националната сигурност, което значително стеснява кръга на информация, която може да бъде предоставяна на трети лица. Поисканата от Вас заповед е от съществено значение за работата на БНР като такъв обект и в тази връзка не следва да ви бъде предоставяна, тъй като би могла да бъде застрашена нацоналната сигурност на Република България“…, пише в отговор на писмото генералният директор на БНР Светослав Костов на 30 август 2019г.

Само 13 дни по-късно, на 12 септември сме свидетели на това как г-н Костов третира въпросите, свързани с националната сигурност на страната като позволи пълното спиране на ефирното излъчване на програма „Хоризонт“ на територията на цялата страна.

Кое по-точно застрашава националната сигурност питаме ние и какви са тези еднолични действия според ситуацията удобна за едни, или за други?

Тайна ли са сумите, които генералния директор на БНР – Светослав Костов е получил от ръководеното от него радио?

Може ли да бъде заплаха за националната сигурност заповедта, с която г-н Костов си е изплатил сам на себе си сума от близо 30 000 лв. първоначално?

 Възможно ли е генералният директор на Националното радио да прави плахи опити да скрие възможни злоупотреби зад клишето „национална сигурност“?

 Има ли кой да го спре в тази серия от епохални злоупотреби с доброто име на БНР и търпението на служителите на Старата къща?

Редно ли е генералният директор на БНР да крие доходите си на фона на слухове, че са му изплатени над 50 000 лв. само за първите два месеца от мандата му и на фона на изключително ниските заплати на нормалните служители на БНР?

Възможно ли е търпението на журналисти, музиканти, звукорежисьори и всички останали професионалисти, благодарение на които БНР звучи в родния ефир от близо 90 години да се изчерпи? Отговорите на тези въпроси трябва да бъдат дадени пред съответните институции, служителите на БНР и обществото като цяло. Напомняме, че институтът „Ройтерс“ на Университета в Оксфорд определи програма „Хоризонт“ като медията, в която българите имат най-високо доверие - редно е генералният директор – Светослав Костов да отговаря на професионалните, етичните и морални стандарти, на които отговарят всички служители на тази уважавана медия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама